canlı yayın

TOKAT'TA YİNE KATAKULLİ

19 Eylül 2020 Cumartesi 10:56
tokatta-yine-katakulli

Eroğlu’nun Toprak kurul kararı Öncesi Açıklamaları ile Kamuoyu ve Kamuyu Yanıltarak Haksız Girişimleri Sonucu Alınan Kararlar İçin Soruyoruz (MİNAREYİ ÇALMADAN KILIF MI HAZIRLADINIZ?)

 MİNAREYİ ÇALAN KILIFINI HAZIRLAR
Eroğlu, Tarım İl Müdürlüğü'nden mera vasfından çıkartılarak hazineye başvurarak satın alınması ve sanayi alanı olarak belirlenmesini sağlayacağız. Toprak Kurulu Kararı Öncesi Kamu ve Kamuoyuna Bilgilendirme Amaçlı Açıklamalar Yapan Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, 2016, 2017, 2018  yılında GOP Üniversitesi Ziraat Mühendisleri tarafından TARIM ARAZİSİ olmadığına dair rapor aldıklarını Tarım İl Müdürlüğü'nden mera vasfından çıkartılarak hazineye başvurarak satın alınması ve sanayi alanı olarak belirlenmesini sağlayacağız ifadeleri ( MİNAREYİ ÇALAN KILIFINI HAZIRLAR) Ata sözünü hatırlattı. (Minareyi çalan kılını hazırlar (kılıfına uydurur) Kolay kolay gizlenemeyecek kadar büyük bir suç işleyen kimse, bunun ortaya çıkmaması için gerekli önlemleri daha önceden alır).

Tokat Küçük Sanayi Sitesi Yapılması Düşünülen 540 Dönümlük Arazi Büyük Ova Koruma Alanı İçerisinde (SMT) arazisi Olduğunu Belirten GOP Üniversitesi, Ziraat Mühendisler Odası, TEMA Toprak Kurulunda RED Oyu Kullandı.

BAKIŞ GAZETESİ ARAŞTIRDI BELGELEDİ VE KAMUYUNU AYDINLATMA KAMUYU BİLGİLENDİRMEK İÇİN HABERİMİZİ YAPIYORUZ !..

Toprak Kurulu 2018 Yılında TARIM ARAZİSİ olmadığına dair rapor verdi.

DSİ tarafından ırmak kenarı islah çalışmaları yapılmadan, tamamlanmadan proje etüd çalışmalarına başladılar.

Oysa ki DSİ tarafından islah çalışmaları tamamlanmadan inşaata başlanamaz

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Rapor Aldık

2016-2017-2018 tarihli açıklamalarında, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu; Bazı dedikodular duyuyoruz sanki biz hiç araştırma yapmadık hemen karar vermişiz gibi. Kömeç köyü sınırlarında bulunan arazinin tarım arazisi midir değil midir araştırmasının yaptık. GOP Üniversitesi ve Tokat İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından rapor aldık

Oysaki !

Tokat belediyesinin 03.01.2018 tarih 70134114-310/55-312 sayılı yazısına istinaden, Merkez Kömeç Köyü, Küçük Sanayi Sitesi olarak İmar Planı yapılanması talebi 3 Red 7 Evet oyu ile kabul edildi.

TARIM ARAZİSİ Olmadığına Dair GOP Üniversitesi Rapor Verdi (!)

Tokat'ta Yapılması Düşünülen Yeni Sanayi Sitesi Arazi Üzerinde Minareyi Çalan Kılıfını Hazırlamış

18-03-2018 da alınan Toprak kurul kararı öncesi TARIM ARAZİSİ olmadığına dair rapor aldıklarını açıklayan Başkan Eroğlu Kamuoyunu ve kamuyu yanıltarak kurum ve kuruluşlarında görev alan kurul üyeleri baskı altında mı tuttu?

Toprak Kurul Öncesi Medyada Çıkan Açıklama Haberleri 

Https://www.gazeterize.com/TOKAT/baskan-eroglu-yeni-sanayi-sitesi-projesi-elestirilerine-cevap-verdi-h380647.html 12 Mayıs 2016 Perşembe 14:15

Başkan Eroğlu, “Burada tarım yapılmadığı gibi tarım yapma imkânı da yok. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi hocalarını da burada tarım yapılamayacağına dair raporları var. Biz bunu görünce adım attık. Sonrasında Sanayi Bakanlığından yetkilileri incelemesinin ardından rapor tutularak sanayinin buraya yapılabileceğine karar verildi.

Tokat belediye Başkanı Eyüp Eroğlu 2016 yılında yapmış olduğu açıklamada 'Tarım İl Müdürlüğü'nden mera vasfından çıkartılarak hazineye başvurarak satın alınması ve sanayi alanı olarak belirlenmesini sağlayacağız'. Doğalgaz, altyapı, DSİ ile kanal ve zemin görüşleri ve raporlama işlemlerini yıl sonuna kadar halledip 2017 bütçesine dahil edeceğiz. Bütün esnaflarımıza hayırlı olmasını diliyorum.” Dedi.

BAŞKAN EROĞLU, ‘BİR YILI AŞAN SÜREDE BU KONUMA GELDİK’

http://eyuperoglu.com.tr/sayfa.php?icerik=942 Tarih: 18.05.2016  

18.05.2016 - 13:55 haber link https://www.milliyet.com.tr/yerel-haberler/tokat/tokat-ta-yeni-sanayi-sitesi-polemigi-11378606

Tokat Turhal Karayolu Gaziosmanpaşa Üniversitesi Kampüsü karşısında Kömeç köyü sınırlarında bulunan arazinin tarım arazisi midir değil midir araştırmasının yapıldığını kaydetti. GOP Üniversitesi ve Tokat İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından alınan rapor doğrultusunda çalışmaların bakanlık nezrinde uygulanmaya başladığının altını çizen Başkan Eroğlu, yeni sanayi sitesi için adımın bu aşamalarda yaklaşık bir yıldır süren çalışmalar sonunda atıldığını söyledi.

BAŞKAN EROĞLU, ‘MERA VASFINDAN ÇIKARTILACAK’

http://m.tokat.bel.tr/icerik.php?icerik=1044&Kategori=1001 15.10.2016

Belediye Meclisimizde bir karar alarak imar sınırları içerisine aldık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptığımız yazışmalar neticesinde bir ay önce onaylandı ve sanayi alanı ve imar içerisine alınması bakanlıkça kabul edildi. Önümüzde birkaç aşama daha var. Tarım İl Müdürlüğü'nden mera vasfından çıkartılarak hazineye başvurarak satın alınması ve sanayi alanı olarak belirlenmesini sağlayacağız.

BAŞKAN EROĞLU, ‘Dsİ DEN O YAZI GELDİ’

24.10.2017   Eroğlu, "Özeti şu; inşallah bu işin yılsonuna kadar projelendirilip önümüzdeki yıl da ihalesinin yapılıp kazmasının vurulduğunu göreceğiz. Bu işten geri dönüş yok. En son DSİ'den bir yazı bekliyorduk o yazı da geldi. Önümüzdeki yıl bu işe başladığımızda en kısa sürede inşaatı bitip iş yerleri ruhsatları alındıktan ve 6 ay içerisinde taşınma sürecinin bitmesiyle tahminen 2020'de yeni nesil modern sanayi sitesine taşınmış olacağız diye ön görüyorum.”

Not; Başkan Eroğlu’nun açıklamaları günün haber siteleri tarafından yayımlanan haberlerden alıntı yapılmıştır.

Toprak Kurul Kararı

      Tokat belediyesinin 03.01.2018 tarih 70134114-310/55-312 sayılı yazısına istinaden, Merkez Kömeç Köyü, Küçük Sanayi Sitesi olarak İmar Planı yapılanması talebi 3 Red 7 Evet oyu ile kabul edildi.

    Etüd sahası; Tokat ili Kömeç Köyünde bulunan 184 ada 1,2,3,4,5,6 nolu parselleri, Taşlıçiftlik Köyü 0 ada 1454 nolu ve Oğulcuk Köyü 0 ada 1886 nolu parselleri kapsamaktadır. Parseller tapuya tarla, hali arazi, ham toprak vasıfları ile kayıtlı olup Tokat Büyük Ova Koruma Alanı içerindedir.

Tokat İli Kömeç Köyünde bulunan 184 ada 5 ve 6 parsel nolu Sulu Mutlak Tarım Arazisi (SMT) niteliğindeki, toplam 26.344,24 m2 yüz ölçümlü taşınmazlar ile; Kömeç Köyünde bulunan 184 ada 1,2,3,4 nolu parseller, Taşlıçiftlik köyünde bulunan = ada 1454 nolu parsel ve oğulcuk (Kemalpaşa) köyünde bulunan 0 ada 1886 parsel nolu Sulu Marjinal Tarım arazisi (KTA) niteliğindeki toplam 514.287,16 m2 yüzölçümlü taşınmazla birlikte toplam 540.631,4 m2 alanın tamamının Küçük Sanayi Sitesi tesisi yapılmak üzere tarım dışı amaçla kullanımı talebinin 5403 sayılı kanunun 14.maddesi (b) bendi gereği GOP üniversitesi, Ziraat Mühendisleri Odası ve TEMA temsilcilerinin talebin uygulanacağı sahanın SMT olup Büyük Ova Koruma Alanı içerisinde olması nedeni ile talebin REDDİ, diğer üyelerin talebin KABULÜ yönünde oy kullanması neticesinde talep oy çokluğu ile (3/7) uygun görülmüştür.

Toprak Kurul Kararı Öncesi İmar İzni Mecliste Onaylandı

15.10.2016/ Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Belediye Meclisimizde bir karar alarak imar sınırları içerisine aldık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptığımız yazışmalar neticesinde bir ay önce onaylandı ve sanayi alanı ve imar içerisine alınması bakanlıkça kabul edildi. Önümüzde birkaç aşama daha var. Tarım İl Müdürlüğü'nden mera vasfından çıkartılarak hazineye başvurarak satın alınması ve sanayi alanı olarak belirlenmesini sağlayacağız.

Eroğlu’nun Toprak Kurul Kararı Sonrası GOP Üniversitesi Tarım Arazisi Değildir Açıklamaları

13.09.2018 tarihinde yapmış olduğu konuşmada Eroğlu,  Yeni sanayinin yapılacağı alana GOP Üniversitesinde 2 profesör tarafından herhangi bir vasfı yoktur şeklinde rapor verildiğini söyledi.

Oysa ki GOP Üniversitesi RED Oyu Kullandı!

21.03.2018 tarihinde toplanan toprak kurulu raporuna göre GOP üniversitesi, Ziraat Mühendisleri Odası ve TEMA temsilcilerinin talebin uygulanacağı sahanın SMT olup Büyük Ova Koruma Alanı içerisinde olması nedeni ile talebin REDDİ olarak oy kullandı.

Kooperatifin Ödemesi Gereken Bedeli Belediye Ödedi

Tokat Küçük Sanayi Sitesi Kop Başkanı Altan Çelik, 4342 sayılı mera kanunun 14'üncü maddesinin C bendi kapsamında tahsis amaçlı değişikliğin yapılabilmesi için 20 yıllık ot bedelinin yatırılması gerekmektedir. Ot bedeli tutarı yatırılmadığı takdirde tahsis gerçekleştirilmemektedir. Ot bedelini bizim adımıza Tokat Belediyesi yapmıştır. Bize güvenip ödemeyi yaptığı için Belediye Başkanımıza teşekkür ederim.


PARSEL PARSEL PAYLAŞTILAR

Koop Bşk. Çelik; 2019 yılında arsası alınan ve daha sonra Büyük Ova statüsünden çıkartılarak 2020 yılı yatırım programına alınan projede Bakanlık nezdinde Ankara'dan gelen Jeoloji mühendisleri arsayı inceledi.

S.S Tokat Yeşil Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Altan Çelik ise, 6 milyon 273 bin lira ödeme yapılarak yeni sanayi sitesinin tapusunu aldıklarını açıkladı. Başkan Altan Çelik, Tüm kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür ediyorum. Kurum müdürlerimiz bu işi sahiplendi. Arsa ile ilgili son aşamaya geldik. Biz sadece iş yerleri için ücret ödeyeceğiz. Üye dağılımda 88 kişi marangoz, bunların talep ettiği alan 33 bin metrekare. Otomotiv sektöründe 331 üyemiz var; 133 bin 500 metrekare yer talepleri var. Metal ve diğer iş kolları 189 kişi; 83 bin 700 metrekare, mermerit keresteciler 18 kişi; 19 bin 100 metrekare, hurdacılar 11 kişi 11 dönüm

Kamu ve Kamuoyunu Yanıltmaya Devam Ediliyor


Çelik, Çalışmalara Başladık

Kooperatif Yönetim kurulu 10 EYLÜL 2020 tarihli sosyal medyada yapmış olduğu açıklamada Sanayi Sitesi proje çalışma ekibi tarafından gerekli çalışmaları başlattıklarını belirttiler.

Sosyal Medya paylaşımı: Koop Bşk. Altan Çelik; Sanayi sitesimizin etüd proje ihalesini alan firma ile yapmış olduğu çalışmaları değerlendirdik. Belediye imar işleri müdürümüz Celal Arslan bey ve yönetim kurulu üyelerimizin vermiş oldukları katkı için teşekkür ediyorum.


OYSA Kİ DSİ ÇALIŞMALAR BAŞLAMADI !

BAKIŞ GAZETESİ 19 EYLÜL 2020 yapmış araştırma ve çalışmalar sonucu DSİ tarafından her hangi bir işlemin çalışmanın başlamadığını görüntüledik ve belgeledik. DSİ islah çalışmalarını tamamlamadan inşaat ile ilgili herhangi bir çalışma yapılamaz..

 

GİRESUN SEL FELAKETİ SONRASI BAKANLAR UYARDI!

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yar.Mehmet Özhaseki, "Karadeniz tarafında o kadar çok derelerin içerisine, bina yapılmaması gereken yerlere on yıllardır yapılan binalar var. İşte onları siz göz ardı ederseniz yarın bir gün de ağlamakla karşı karşıya gelirsiniz" dedi.

   Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli ise, dere yataklarında yapı yapmaktan kaçınıl-ması gerektiğine belirtti.

    Felaketlerde akıllarına yapılmaması gerekenleri söyleyen Bakan ve vekiller felaket öncesi Tarım alanı, dere yatağı ve ırmak kenarlarına yapılaşma için olur veriyor.

 

 Ülke genelinde Tarım arazileri bir bir imara açılırken yapılaşmada dere, ırmak kenarlarına yapılaşma izinleri verilmesi son felaket GRESUN da yaşananlar yetkililer, bir kez daha düşünmeye davet etti.

IRMAK YATAĞINA SANAYİ SİTESİ KURUYORLAR
Tokat ta kurulması planlanan sanayi sitesi YEŞİLIRMAĞIN eski güzergahı

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, "DERE YATAKLARI YAĞIŞLAR KOLAYCA AKIP GİTSİN DİYE VARDIR"

Cumhur Başkanı R.Tayyip Erdoğan Yapmış Olduğu Konuşmada; Rabbimiz dünyayı bir düzen üzere kurmuştur. Bu düzende tabiatın hakkı vardır. Tabii insanın hakkı vardır. Diğer canlıların da hakkı vardır. Tabiatın hakkına riayet etmediğinizde bunun sonuçlarıyla yüzleşmek zorunda kalırsınız. İnsanın hakkına riayet etmediğinizde bunun vebaliyle karşı karşıya kalırsınız. İnsanoğlu maalesef dünyadaki diğer varlıkların hakkına riayet etme konusunda giderek hoyrat, ihmalkar, cüretkar davranır hale gelmiştir. Bu dünya hepimize yetecek kadar büyük, Rabbimizin hepimize yetecek kadar ihsanı sonsuzdur. Tabiattaki dere yatakları büyük yağışlar olduğunda kolayca akıp gitsin diye vardır.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, “DERE ER YA DA GEÇ YATAĞINI BULUR”

C.B Erdoğan, Giresun da yapmış olduğu konuşmada önemli konulara değindi.. Biz bu yatakları evlerle, işyerleriyle işgal edersek gün geldiğinde sel gelir bunları alıp götürür. Yaylalar, hayvanlar rahatça otlasın, insanlar imkânlarından istifade etsin diye vardır. Yaylaları betona boğarsak gün gelir pişmanlığını yaşarız. Ülkemizde imar ve şehirleşme çalışmaları en başından itibaren sorunlu ve sıkıntılı şekilde büyümüştür. Dere er ya da geç yatağını bulur. Taşkın geldiğinde yatağını bulur, istediğiniz kadar işyeri ve ev yapın. Onun önünde hiçbir şey dayanamaz. İstanbul başta olmak üzere kadim şehirlerimiz altyapısız şekilde dolmuş sonra buralar ıslah edilmeye çalışılmıştır. Halbuki tam tersi gerekiyordu. İlk düğme yanlış iliklendiğinde sonrakilerini düzeltmek ya hiç mümkün olmuyor ya da çok büyük bedel istiyor.
 

KAMU ve KAMUOYU YANILTI MI?

 Tokat Küçük Sanayi Sitesinin yapılması düşünülen 540 dönümlük alanın tarım arazi statüsünden çıkartılması girişimi kamuoyunu yanıltıcı bilgiler mi kullandı?

 2016-2017-2018 Toprak kurulu toplantısı öncesi kamuoyu yaratarak oylamaya katılan kurul üyelerini baskı altında tutmak için mi Arazinin tarım arazisi olmadığı yönünde GOP üniversitesinin verdiği iddia edilen rapor öne sürüldü?

 Toprak Kurulu raporu hangi düşünceler ile kamuoyundan saklandı?

Irmak yatağına yapılması düşünülen sanayi sitesi inşaat alanı için gerekli önlem ve etütler yapıldı mı?

Sanayi Bakanlığının imar güzergâhında yapılması istenilen set duvar Dsİ TARAFINDAN IRMAK İSLAH DUVARI ve ÇALIŞMASI yapılmadan yapılmış bilgisi verilerek yanıltma yönetimi mi uygulandı?

CHP MİLLETVEKİLİ KADİM DURMAZ KONUYU YARGIYA TAŞIYACAĞIZ

CHP Tokat milletvekili Kadim Durmaz İl Yönetimi İle birlikte yapmış olduğu basın toplantısında yeni sanayi sitesinin Kömeç Köyünün altında ki bir meraya yapılacağı söyleyerek bu bölgenin tarım arazisi olduğunu ve Köylülerin bu yapılaşmaya razı olmadığını iddia etmişti. Gerekirse de Avrupa İnsan Haklarına konuyu taşıyarak iptal edilmesi için çaba harcayacaklarını da belirti.

Eroğlu, “Çatır Çatır Hak Arayalım”

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu; Kimse de bizi bu yolumuzdan alı koyamaz. Sonuç biz istişare, değerlendirmelerimizi yaparız, kamuoyunun görüşünü de alırız. Doğru olduğuna inandıktan sonra da bu işi de götürürüz. Bunun adı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de olsa Yargıtay'da olsa Danıştay'da olsa İdare Mahkemesi de olsa hangi boyutta olursa olsun biz vatandaşımızla Tokat halkımızla çatır çatır Bunun mücadelesini veririz.

"Yeni bir sanayi sitesi yapılması birilerini rahatsız mı ediyor?" diye düşünmek istemediğini ifade eden Tokat belediye Başkanı Eroğlu. Kimse de bizi bu yolumuzdan alı koyamaz.   Sonuç biz istişare, değerlendirmelerimizi yaparız, kamuoyunun görüşünü de alırız. Doğru olduğuna inandıktan sonra da bu işi de götürürüz. Bunun adı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de olsa Yargıtay'da olsa Danıştay'da olsa İdare Mahkemesi de olsa hangi boyutta olursa olsun biz vatandaşımızla Tokat halkımızla çatır çatır bunun mücadelesini veririz. Ben de buradan söylüyorum, madem öyle eğer varsa bu noktada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar bu işi götürsün. Kime ne olacak? Hiç bir şey olmaz. Ama biraz geç olur mahkeme gerekli cevabı verir. Burada kim kaybedecek? Kaybeden Tokat olur, esnafımız bu işi bu şekilde yapanlar olur.

Eroğlu’nun Toprak kurul kararı Öncesi Açıklamaları ile Kamuoyu ve Kamuyu Yanıltarak Haksız Girişimleri Sonucu Alınan Kararlar İçin Soruyoruz (MİNAREYİ ÇALMADAN KILIF MI HAZIRLADINIZ?)

BÜYÜK OVA KORUMA ALANI ÇERİSİNDE OLAN 540.631,4 M2 LİK SMT TARIM ARAZİSİ

TOPRAK KURULUNDA 3/7 OY BİRLİĞ İLE ALINAN KARARLA SANAYİ YAPILMASININ YOLUNU AÇTI. GOP ÜNİVERSİTESİ-ZİRAAT MÜHENDİSLER ODASI-TEMA TEMSİLCİLERİ RED OYU VERDİ ..

YAPILAN AÇIKLAMA VE UYGULAMALARDA ODA TEMSİLCİLERİNİN EVET OYU VERDİĞİ YÖNÜNDE

 ALDATICI VE YANILTICI BİLGİLER İLE KAMUOYU YARATIP KAMUYUNU YAINILTARAK GERÇEĞİ SAKLAYIP

BÜYÜK OVA KORUMA ALANI İÇERİSİNDE BULUNAN (SMT) 54O DÖMÜM ARAZİNİN TARIM VASFINDAN ÇIKARTILIP SANAYİ SİTESİ KURULMASI KARARLAŞTIRILDI

YAPMIŞ OLDUĞUMUZ ARAŞTIRMALAR SONUCU

EDİNDİĞİMİZ BELGE ve BİLGİLER DOĞRULTUSUNDA

HABERİMİZİ KAMUOYUNU AYDINLATIP KAMUYU BİLGİLENDİRME AMAÇLI

YAYINLADIK

EMSAL ALANDA EMSAL KARAR

AYNI BÖLGEDE TARIM ARAZİSİ OLDUĞUNA DAİR MAHKEME KARARI

Tokat İli Kömeç ve Büyükyıldız Köyleri arasında kalan eski Turhal yolu kenarındaki 65.7225 hektarlık alanın etüt alanı ve söz konusu alanın 32.4924 hektarlık kısmının da tarım dışı alan olarak kullanımı amacıyla imar planı içine alınmasına dair 26.05.2015 tarih ve 2015/-04 sayılı Tokat İl Toprak Koruma Kurulu kararının onayına dair 22.04.2016 tarih ve 2349 sayılı Bakanlık Olurunun iptali istemiyle açılan dava sonucu yerel mahkeme imar planı istemini red etti Samsun İstinaf mahkemesi de bu kararı onayladı. 65.7225 Hektarlık alan TARIM arazisi sınıfında kaldı.

Mahkeme Kararı

ESAS NO : 2018/498

KARAR NO : 2019/661

İSTİNAF BAŞVURUSUNDA

İSTEMİN ÖZETİ /Tokat İdare Mahkemesinin 22/11/2017 günlü ve

E:2016/1034, K:2017/808 sayılı kararının istinaf kanun yoluyla incelenerek kaldırılması istenilmektedir.

CEVABIN ÖZETİ                : İdare Mahkemesince verilen kararın usul ve hukuka

uygun bulunduğu, istinaf başvurusunun reddedilmesi gerektiği ileri sürülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Samsun Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesince dava dosyası 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesi uyarınca incelenerek işin gereği görüşüldü:

Dava; Tokat ili, Kömeç ve Büyükyıldız Köyleri arasında kalan eski Turhal yolu kenarındaki 65.7225 hektarlık alanın etüt alanı ve söz konusu alanın 32.4924 hektarlık kısmının da tarım dışı alan olarak kullanımı amacıyla imar planı içine alınmasına dair 26.05.2015 tarih ve 2015/-04 sayılı Tokat İl Toprak Koruma Kurulu kararının onayına dair 22.04.2016 tarih ve 2349 sayılı Bakanlık olurunun iptali istemiyle açılmıştır.

Tokat İdare Mahkemesi'nin 22/11/2017 günlü ve E:2016/1034, K:2017/808 sayılı kararıyla; uyuşmazlığa konu alanların Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanan Samsun-Çorum-Tokat Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planında “Nitelikli Tarım Alanları” kullanımında kaldığı, 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı plan hükümlerinde ve açıklama raporunda belirtilen nitelikli tarım alanlarının korunması temel ilkesi göz önüne alındığında; davaya konu tarımsal niteliği korunacak alanların imara açılmasının; 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı plan kararlarına aykırı olduğu, mutlak tarım, özel ürün, dikili tarım araziler özelliğinde olan uyuşmazlık konusu alanların bulunduğu bölgede yoğun bir yapılaşmanın olmadığı, toprak yapısının her türlü tarımsal faaliyetlerin yapılmasına uygun durumda olduğu ve tarım dışı amaçlı kullanıma uygun olmadığı, dava konusu tarım arazilerinin imara açılmasının tarımsal üretim üzerinde olumsuz etkilerinin olacağı, Emirseyit Belediyesinin yerleşiminin batısında kalan mevcut plana bitişik olan tarımsal niteliği düşük ve eğimli yerlerin alternatif alan niteliğinde değerlendirilebileceği anlaşıldığından, dava konusu alanların tarımsal amaç dışında kullanımının uygun görülmesine ilişkin 22.04.2016 gün ve 2349 sayılı Bakanlık oluruna dair dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

Davalı tarafından; çevre düzeni planlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca uygulandığı, söz konusu tarım dışı kullanım izni talebi için Toprak Koruma Kurulunda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü temsilcisi de görev almasına rağmen talep konusu imar planının çevre düzeni planına uygun olmadığı yönünde bir görüş belirtmediği, Tokat Valiliği'nin 24/03/2016 tarih ve 790-1073 sayılı yazı ve eki ek rapordan da anlaşılacağı üzere söz konusu alanın tarım dışı kullanımı durumunda tarımsal bütünlüğünün bozulmayacağı, 5403 sayılı Kanunun ifade ettiği şartları taşıyan müracaatların aksi bir gerekçe olmadan olumsuz değerlendirilemeyeceği ileri sürülerek anılan karara karşı istinaf başvurusunda bulunulmakta ve kararın kaldırılması istenilmektedir.

Tokat İdare Mahkemesi'nce verilen istinaf başvurusuna konu 22/11/2017 günlü, E:2016/1034, K:2017/808 sayılı karar ve dayandığı gerekçe hukuka ve usule uygun olup, istinaf dilekçesinde ileri sürülen nedenler kararın kaldırılmasını gerektirecek nitelikte bulunmadığından, istinaf başvurusunun reddine, aşağıda dökümü yapılan yargılama giderlerinin davalı idare üzerinde bırakılmasına, artan posta gideri avansının kararın kesinleşmesinden sonra davalıya iadesine, 2577 sayılı Kanunun 46/f maddesi uyarınca, kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 30 gün içinde Danıştay'a temyiz yolu açık omak üzere, 30/05/2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

BAKANLIK DAVAYI KAYBETTİ

 Tokat'ta yeşil ırmak kenarında Büyük Ova Koruma Alanı içerisinde bulunan (SMT) arazilerini tarım dışı bırakarak imara açan Tarım ve Orman Bakanlığı, TEMA nın açmış olduğu davada kaybetti 625 dönüm arazi Tarım amaçlı kalmak kaydıyla İMAR izni iptal edildi.

İTİRAZ RED EDİLDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı itirazı red edildi Davanın süreaşımı yönünden reddi gerektiği, işlemin mevzuata uygun olarak tesis edildiği, söz konusu talebin mevzuat gereği değerlendirmek üzere; Toprak Koruma Kurulunun uygun görüşü, kamu yararı kararı, alternatif alan ve tarımsal bütünlük ile ilgili değerlendirmelerin birlikte nihai karar için bakanlığa gönderildiği, sonuç olarak bakanlığın uygun görüş bildirdiği, Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma Ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı temsilcisinin göstermiş olduğu alanın Toprak Koruma Alanında değerlendirildiği ve alternatif alan olamayacağına oy çokluğuyla karar verildiği belirtilerek davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.

 

 

 

Haber Kaynağı: BAKIŞ



Haber okunma sayısı: 1938

htmlPaginator

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER