canlı yayın

Ömer Yılmaz'ın kaleminden--Akıl

02 Şubat 2021 Salı 19:20
omer-yilmazin-kaleminden--akil

En temel ihtiyaçlarımızın karşılanmasında sonra gelen bazen en temel ihtiyaçlarımızın önüne geçen özgürlük ve kendi başımıza ve kendimize yeter olmamız kadar kıymetli ne olabilir.

Aklımız başka bir ifade. ile temyiz kudretimizin değer ve kıymetinin ne kadar farkındayız. Bu nimet ve lütfun ne anlama geldiğini ifade etmeye ciltler dolusu kitaplar yetmez. Akıl mevlanın bizlere bahsettiği nimetlerin en başında gelir,temyiz kudreti de bunun taçlanmasıdır. Yaratılan canlıların belki de en zayıfı olan insanoğlu kendisine bahşedilen akıl sayesinde yeryüzünün halifesi olmuş ve kainat emrine verilmiştir. Akıldan yoksun bir hayatı düşünmek bile insanı derinden ürpertiyor.

Akılı iyi kullanmak ve bunu bilgiye sonra da eyleme dönüştürmek refah ve mutluluğumuzun artırılmasında temel faktördür. İnsanoğlu aklı sayesinde yaşadığı evreler neticesinde bugünkü refah ve mutluluğu erişmiştir. Bu akıl ferdi ve toplumsal akıl diye de ikiye ayrılabilir. Ferdi aklın birlikteliği toplumsal akıllı ortaya çıkarır ki bu çok önemli bir veriye dönüşerek toplumun gelişmişliği ,refahı ve insanlığın gelecek ve umudu olur. Mevla her yarattığına belli kodlar dahilinde akıl vermiş ise de bunun zirve bulduğu insanoğludur ve sınırları tam olarak tespit edilememektedir. Hayvanlar kendilerine verilen akılı yaşamaları için yeme içme ve savunma ile sınırlı kullanırken insanoğlu aklını kullanmada sınır tanımamaktadır. Artık uzay bile aklı sayesinde emrindedir.

Bizlere düşen bize Allah’ın bir lütfu olarak verilen aklımızı iyi ve güzel işler için olabildiğince kullanmak ve yine aklımız gereğince kötü ve tehlikeli işlerden uzak durarak önce kendimizi sonra da çevremiz ve insanlık için tehlike arz etmeyerek geleceğe yürümektir.

Ömer YILMAZ 



Haber okunma sayısı: 3491

htmlPaginator

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER