canlı yayın

ODA BAŞKANI İSTİFA ETTİ

17 Ekim 2014 Cuma 07:36
oda-baskani-istifa-etti

BAKIŞ gazetesi olarak yayımlamış olduğumuz ‘ODA BAŞKANI HAKSIZ KAZANÇ MI SAĞLIYOR’ haber sonrası Tokat berberler ve kuaförcüler odası Başkanı Turan Ulaşlı gazetemiz genel yayın yönetmenine telefon ile ulaşarak TESOB ve AHİ evleri denetleme kurul üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı.

BAKIŞ gazetesi olarak yayımlamış olduğumuz ‘ODA BAŞKANI HAKSIZ KAZNÇ MI SAĞLIYOR’ haber sonrası Tokat berberler ve kuaförcüler odası Başkanı Turan Ulaşlı gazetemiz genel yayın yönetmenine telefon ile ulaşarak TESOB ve AHİ evleri denetleme kurul üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı. İstifa nedeni olarak görev süresince haksızlıklara tahammül edemediği ve bu yüzden istifaa ettiğini belirtti. Ulaşlı, Anlatılacak ve söylenecek çok şey var. Haberinizde belirttiğiniz hijyen eğitimi kursu için oda olarak önce para topladık ve daha sonra bu para toplmaının uygun olmadığı görüşüne varıp üyelerimizden aldığımız paraları ide ettik. Haberinizde belirttiğiniz oda üyelerden para almay başladı ve devam ediyor. Burada çıraklık eğitim merkezi bizlerden bazı evrakları istemez iken Bakkallar odası ile anlaşmış gibi oda kayıt evrağı istedi. Tabii bunu fırsat bilen oda başkanı da bu evraklar karşılığı üyelerden para talep etti. Ben görev yaptığım süre içerisinde son 7-8 aydır denetleme kurul üyesi olarak para almadım. Şayet bodrolarda alındı görürünüyorsa imza bana ait değildir.


BAKIŞ gazetesi 69 da yayımlanan haber sonrası Tokat berberler ve kuaförcüler odası Başkanı istifa etti. Oda Başkanı istifa nedeni olarak bazı haksızlıkların olduğu ve bağlı bulunduğu denetleme kurul üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı. TESOB Başkanı olarak bu istifa ile ilgili görüşleriniz ne?


TESOB Başkanı Mehmet Bekçi;
Kamuoyunun bu konuda aydınlanması lazım. Oda başkanımız Turan bizim kardeşimiz. TESOB olarak Mayıs ayında yapmış olduğumuz kongremizde oda Başkanı Turan kardeşimizi denetleme kurulun yazdık. Yazarken kendisi ile istişare yaptık. Kendisinin denetleme kurulunu istemediğini, lise mezunu olmadığını beyan etti. Kendisine 3148 sayılı çıraklık eğim kanunu gereğince ustalık belgesine sahip olduğu için lise mezunu dengi sayıldığını söyledim. Kanunların aleyhinde bir şey yapmamız asla mümkün değil. Bu konuda bir sıkıntı olmayacağını söyledim. Esnaf odaları birliği ESP sistemi ile elektronik ortamda tüm faaliyetlerini devam ettiriyor.
     Bu nedenle biz Turan kardeşimizi berberler ve kuaförleri temsilen denetleme kurulu üyeliğine aldık. O sektöründe burda bir temsilcisi olsun diye. Daha sonra federasyon seçimleri sonunda bilgiler ESP siteminde isteniyor. Denetleme kurulu üyeliklerinden istenen belge ise lise mezunu olması. Biz oda olarak ustalık belgesi olan lise mezunu saylıyor. Bu yüzden Turan kardeşimizi yazdık dedim. Tabii belli bir süre içerisinde yazışmalar devam etti ESP sitemi Turan kardeşimizin lise diplomasını ibraz edemediği için çıkarıldı. Turan kardeşimize denetleme kurul üyelik sıfatın düşüyor. Biz bunu idare edebiliğimiz kadar idare edeceğiz. Çünkü haklı olduğumuza inanıyoruz. Çırak, kalfa, ustalık belgesine sahip olan insanların yasal boyutta kazanmış oldukları bir hakkın savunuculuğunu yapmamız gerekiyor. Bu sitemin içinde seçildiği gibi götürmeye çalıştık. Bizim o kadar mücadele etmemize rağmen ESP sitemine dahil edemedik. Bunun ESP sistemine dahil edilmesi noktasında Sanayi Bakanlığı ile yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde bunların düzenleneceğini, eksik noktalar olduğunu, sistemin yeni olduğunu ve görülen eksikliklerin zamanında giderileceğini beyan ettiler. Tabii sitemin içerisinde gözükmeyen bir insana buradaki toplantılara çağırmamız, denetleme kurul ücreti vermemiz mümkün değil. Verdiğimiz taktirde biz yasal olarak suçlu oluruz. Odamızın sanayi Bakanlığı tarafından teftiş geçiren, her sene hakim gözetiminde denetlenen bir kuruluşuz. Bunu izah etmemiz mümkün değil. Resmi yazı, resmi belge olmadan turan kardeşimize denetleme kurul üyeliği ücreti vermemiz ve herhangi bir işlem yapmamızda mümkün değil. Biz bunu askıya aldık. Nasıl askıya. ESP sisteminde yapılacak bir değişiklik ile tekrar Turan kardeşimizin denetleme kurul üyeliği tescil edilirse normal olarak görevine devam etsin dedik. Ekibimizde olan bir arkadaşımız incinmesin. Herhangi bir şey olmasın diye idare ettik. Turan beyi çağırttık. Bu durumu kendisine izah ettik. İdare edilecek bir durumda bakanlık kabul etmez ise yapabileceğimiz herhangi bir şey yok. Bu konumdan görevine son verilmesin istifa ederek ayrılmış ol dedik. Yaklaşık 200 üyen var. Bunların içinde üniversite, lise mezunu var. O arkadaşların nezdinde farklı konuma düşme. Tabi bu eksiklik değil. Tokat küçük bir şehir dedikodu olmasın. Turan kardeşimizin revize edilmemesi için istifa etmiş olsun dedik. TESOB ile olan olayı bu.

   Bir senenin içinde 153 tane konut yaptık. Bu yapı kooperatifini kurar iken sadece esnaf ve sanatkâr demedik Tokat halkına açtık. Bu organizasyonu yapar iken birliğimize bağlı berberler ve kuaförler odasını da bu organizasyona dahil ettik. Oda Başkanımız Turan kardeşimize dedik ki. Burada istikbal var. Toki de evin var sat buradan sana daire alalım. Aylarca Turan Ulaşlı nın ismi o satılacak olan dairelerin listesinde yer aldı. Toki deki evi satacağım, falan dedi. Biz Turan Ulaşlı yı da yönetim oluştururken denetleme kurul üyeliğine yazdık. Kooperatifimiz kurduk. Kurduktan sonra faaliyete başladık ve evleri teslim ettik. 2014 ün Mart ayı içerisinde Turan Ulaşlı kardeşimizi çağırdık. Yönetim kurulu üyeliği yapabilmesi için ev alması lazım. İki tane dairemiz vardı. Arkadaşımıza Toki deki evini sat burada denetleme kurulu üyesisin. Burada herhangi bir dairen yok, aidat borçların var. Tabi üyeliğin vecibeleri var. Her ay muntazaman aidat ödenmesi var. Bu dairelerden birini sana verelim. Biri 94 bin, diğeri 88 bin tl. Bunlardan birini al senin üyeliğini tescilleyelim. Turan kardeşimiz daire alamayacağını söyledi. Bunun üzerine seni denetleme kurul üyeliğinden çıkartmamız lazım Mart ayı sonu itibari ile almış olduğumuz bir karar ile Turan Ulaşlı nın AHİ evleri denetleme kurul üyeliğinden ayrılmasını yönetim kurulu kararı ile üyelik vecibelerini yerine getirmediğinden dolayı ayrılmasına karar verdik.


Biz turan kardeşimize kuruluşta emeğin var desteğin oldu. Bu yaşananları kimse bilmeden sen bu hazzı yaşayarak, gururu yaşa. Biz evleri teslim ettik kooperatifimiz tasfiyeye gidiyor bu işi bu şekilde sonlandıralım.  Dedik.


Geçtiğimiz günlerde Tokat’a ikinci, bir esnaf kefalet kooperatifini kurduk. Kooperatifinin kuruluşunu yaparken öbür kooperatife üye olmayan sicili olan yaklaşık 124 üyemiz i,le birlikte notere giderek her biri en az 50 ıslak imza attırmak üzere kuruluş evraklarını hazırladık. Bu kooperatifin kurulup kurulmayacağı muamma iken diğer kooperatife üye olan arkadaşlarımızı listemize alamadık. Turan kardeşimize senin o kooperatife kredi borcun var borcun bittiği zaman orada kal ister buraya gel. Tercih senin. Biz kooperatifimizin büyümesini istiyoruz, gelişmesini istiyoruz. Turan kardeşimiz ben oradan kredi kullandım orada kalayım dedi. Bakanlıktan evraklarımız onaylandı. Genel kurul yapacağız 124 imza ile olan listemiz 112 kişiye düştü. Bunların içinde Turan Ulaşlı da yok. Genel kurul evraklarını hazırlarken Turan kardeşimiz geldi ben bu listede yokmu yum dedi,: Yoksun dedik. Turan kardeşimiz gideyim tefeciden borç alayım kredi borcumu kapatayım bu listenin içerisine dahil olayım. Turan kardeşimize böyle bir şansın yok. Bakanlığın imzalamış olduğu 112 kişilik liste ile genel kurulumu yapacağız. İleriki safhalarda seni buraya kayıt ederiz. Oradaki borcunu da bu arada kapatırsın. Seçilme hakkını elde edebilmek için üç aylık süre gerekiyor. 1163 saylı yasaya göre. Turan kardeşimizi çok arzulamış idi bu kooperatif içerisinde yer almayı. BU k olmayınca onbeş dakika sonra istifa dilekçesini getirdi. Bunu bilinçli yaptı. AHİ evlerindeki denetleme kurulunda olmadığını Nisan ayında bilmesine rağmen. TESOB ta lise mezunu olmayıp iki aydır da denetleme kurul toplantılarına gelmediği, daha doğrusu gelemediğini bildiği halde. Sanki ortada bir kaos var gibi, ortada birşeyler varmış gibi kişisel eylemler gerçekleştirmeye çalıştı. Tabii ki burada Maddi ve manevi tazminat hakkımız saklı kalmak kaydı ile kurumu şahısları rencide edebilecek şekilde fitne ve fesatçılık ile insanları zan altında bulundurmak suçtur.


Maaş Almadığını Para Almadığını Beyan Ediyor?

En son Mart ayı bordosunu gösterdim size. Daha öncede belirttiğim gibi Nisan ayı itibarı il yönetim kurulu kararı ile vecibelerini yerine getirmediği için, oradan ev sahibi olmadığı için görevine son verildi. O yüzden o beyanı doğru Nisan ayından bu güne alacağı olmadığından maaş alamdı. Turan Ulaşlı kardeşimize göstermiş olduğumuz müsemmadan dolayı kooperatifimize olan borçlarını kendisine resmi bir yazı ile tebliğ ederek isteyeceğiz. TESOB tan son iki ay hariç tüm maaşını aldı. Son iki ayda ESP sisteminde görünmediği için maaş ödemsi yapmadık. Oda başkanı olarak 1163 üncü maddeyi bilmesi lazım mevzuatı bilmesi lazım. Bu güne kadar herşey normaldi e son kurmuş olduğumuz kooperatif kurulamasından sonra olay niye değişti.

Haber Kaynağı: BAKIŞ

Haberin etiketleri:

TESOB, Bekçi, İstifa


Haber okunma sayısı: 4582

htmlPaginator

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER