canlı yayın

MALATYA TAŞ OCAKLARININ HUKUKA AYKIRI İŞLETİLMESİNE İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI

06 Ağustos 2021 Cuma 14:23
malatya-tas-ocaklarinin-hukuka-aykiri-isletilmesine-iliskin-basin-aciklamasi

Kıymetli hemşerilerimiz, değerli basın mensupları,

DEVA Partisi kuvvetler ayrılığı esasına ve hukukun üstünlüğüne dayanan; yargının tarafsız ve bağımsızlığı ile hukuk güvenliğinin en üst düzeyde sağlandığı; katılımcı ve çoğulcu demokrasinin hakim olduğu, şiddet, korku, baskı, ötekileştirme, ayrıştırma ve ayrımcılığın yaşanmadığı; hukuka bağlı, vatandaş odaklı, katılımcı, tarafsız, saydam, hesap verebilir, denetlenebilir, etkili ve verimli bir kamu yönetiminin hayata geçirildiği; herkesin insan onuruna yaraşır yaşam ve refah standartlarına ulaştığı; çocuklarımızın ve gençlerimizin geleceğe umutla baktığı, milletimizin barış ve huzur içinde yaşayacağı, saygın ve güçlü bir Türkiye idealini gerçekleştirmek amacıyla kurulmuş ve bu yönde politika üretmektedir.

DEVA Partisi olarak parti programımız doğrultusunda İktidarın ve yerel yönetimin Malatya’da yaptığı hukuksuzların ve yanlış politikaların karşısında olmak, iktidara ve yerel yönetime doğru politikaları tavsiye etmek için canla başla çalışmaya devam etmekteyiz. Ancak Türkiye’de olduğu gibi Malatya’da da kötü yönetim doğruyu terk edip yanlışı yapmaya ve Malatya’ya zarar vermeye hızla devam etmektedir.

Sayın hemşerilerimiz, Malatya’da hali hazırda toplam 199 maden sahası faal halde bulunmaktadır. Bunlardan 122 tanesi taş ve kum ocağı olarak işletilmektedir. Bunlardan 8 tanesi Malatya Büyükşehir Belediyesi ve iştirak şirketi, 14 tanesi Karayolları Malatya İl Şubesi, 12 tanesi DSİ Malatya İl Şubesi, diğer taş ocakları ise ilçe belediyeleri ve özel şirketler tarafından işletilmektedir. Sadece Yeşilyurt ilçesinde toplamda 21 adet taş ocağı bulunmaktadır.

Malatya’da bulunan taş ocakları Malatya’nın ihtiyacını fazlasıyla karşılamaktadır. İhtiyaç olmadığı halde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) bölgenin ihtiyacı olup olmadığına bakılmaksızın rant amacıyla taş ocağı işletme ihalelerine hızla devam etmektedir. Malatya’da taş ocakları yeterli sayıda ve kapasitededir. Buna rağmen Büyükşehir Belediyesi ve Yeşilyurt Belediyesi yeni taş ocağı işletme ruhsatı alma girişiminde bulunmaktadır. Hali hazırda bulunan taş ocakları tam kapasitede çalıştırılmadığı gibi Maden Kanunu, Çevre kanununa ve ilgili yönetmeliklere aykırı şekilde işletilmektedir. Özellikle Büyükşehir Belediyesine ait taş ocakları yanlış işletildiği için ocak faaliyetleri MAPEG tarafından durdurulmuştur.

Taş ocaklarında bulunan kırma eleme tesisleri hukuka uygun işletilmediği için çevreyi ciddi anlamda olumsuz etkilemektedir. Malatya’da bulunan taş ocaklarında patlatmalar kontrolsüz yapılmaktadır. Bu durum gürültü, yer titreşimi, toz oluşumu, taş savrulması, hava şoku, kirletici gazların oluşumu ve çevreye yayılması gibi zararlara yol açmaktadır. Maden ocakları denetlenmediği için kırma eleme tesislerinde kanuna ve yönetmeliklere aykırı şekilde üretim yapılmaktadır. Çevre kanununda

belirtilen, toz ve gürültü ölçümleri yapılmamakta, maden ocaklarında, ÇED raporu alındıktan sonra denetim mekanizmalarını çalıştırmakla görevli Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevini yerine getirmemekte, hukuka aykırı işlem yapan şirketlere yaptırım uygulamamaktadır.

Yeşilyurt ilçesinde bulunan 21 taş ocağının neredeyse tamamı Görgü ve Kırlangıç mahallesinde yerleşim yerine ve tarım alanlarına yakın bulunmaktadır. Taş ocaklarında kanunda belirlenen çevreyi korumaya yönelik önlemler alınmamakta, gerekli denetimler yapılmamaktadır. Gerekli önlemler alınmadığı ve denetimler yapılmadığı için taş ocakları bu bölgenin doğasını bozmakta, birçok endemik türe ev sahipliği yapan bölgeyi yok etmekte, bölgede yaşayan tarım ve hayvancılık yapan vatandaşların bağlarını, bahçelerini ve mera alanlarını yok etmektedir. Bölge halkı, hava kirliliğinden nefes alamamakta, taş ocaklarından çıkan tozlar tarım ürünlerine, kayısı bahçelerine ciddi zararlar verdiğinden, oldukça mağdur olmaktadır. Mevcut taş ocaklarından bezmiş olan halk yeni taş ocaklarına ve mevcut olan taş ocaklarının büyütülmesine oldukça tepkilidir.

Hukuku katleden, çevreyi talan eden Büyükşehir Belediyesini, özel maden şirketlerini ve bu talana göz yuman Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünü acilen gerekli önlemleri almaya davet ediyoruz.

Bu hususta acilen yapılması gerekenler;

1- Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, kanun ve yönetmeliklerde belirtilen şekilde taş ocaklarını denetlemeli ve bu ocakların mevzuata uygun şekilde çalışmasını sağlamalı, hukuka aykırı işlemlere karşı yaptırımlar uygulamalıdır.

2- Mevcut taş ocakları yeterli olduğu için yeni taş ocağı ruhsatı alınmasından ve mevcut taş ocaklarının ÇED raporlarının büyütülmesinden vazgeçilmelidir.

3- Mevcut taş ve maden ocaklarında kontrollü patlatmalar yapılmalı ve her patlatmada toz, gürültü, titreşim ve taş savrulmaları ölçümleri yapılmalıdır. Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, söz konusu ölçümlerin yapılıp yapılmadığını kontrol etmeli ve yasal gerekliliklere uyulmadığı takdirde yaptırım uygulamalıdır.

4- Taş ocakları kırma eleme tesisleri acilen denetlenip kanuna ve yönetmeliklerin belirlediği standartlara uygun hale getirilmelidir.

5- Taş ocakları işletme alanı sınırları içerisinde Çevre Kanunu ve yönetmeliği gereğince toz yayılımını engellemek için fıskiyeleme sistemi kurulmalıdır.

6- Şehirde hava kirliliğini önlemek için nakliye yapan kamyonların üstü sulanmalı ve üzeri brandayla kapatılmalıdır.

7 – Taş ocaklarının yolları, çevre kirliliğini önlemek amacıyla düzeltilmeli ve sık sık sulanmalıdır.

Açıkladığımız bu önerilerin hızlı bir şekilde yerine getirilmesi Malatya’mızın yararına olacaktır. Mevcut yönetim, hukuku çiğnemekten, rant uğruna Malatya’nın doğasını katletmekten vazgeçmeli ve vatandaşın sesine

kulak vermelidir. DEVA Partisi olarak bizler her daim halkımızın dertlerine deva olmaya, tüm sıkıntılarını ve bu sıkıntıların çözümlerini dile getirmeye devam edeceğiz. Malatya halkına saygılarımızla arz ediyoruz. 



Haber okunma sayısı: 978

htmlPaginator

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER