Yeniden yazılan masallar yeni nesil farkındalık yaratıyor

Kültür Mirası Masallar Yeniden Yorumlanıyor

İZEV Vakfı, Masalları Yeniden Yorumluyor: Edebiyat Dünyasına Yeni Bir Bakış Açısı

İZEV Vakfı, yüzyıllardır milyonlarca çocuğun hayal dünyasına eşlik eden kültür mirası masalları, zihinsel farklılıklara meydan okumak için tekrar kaleme alıyor. 'Farklılıkları ötekileştiren kalıplara karşı yeni bir yol gösteren İZEV Vakfı, dünyada ilk kez kabul edilen masalları 'edebiyat dünyasında yeni nesil farkındalık yaratmak' hedefiyle yeniden yorumluyor.

İstanbul – Küresel masallar, toplumda zihinsel farklı bireylere yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla yeniden ele alındı. İZEV Vakfı'nın başlattığı 'farkındalık temalı dünya klasikleri'nin ilki olan 'Kırmızı Başlıklı Kız', raflardaki yerini alıyor. Masalın yeni versiyonunda, down sendromlu bir birey olan Kırmızı Başlıklı Kız ve onu yemek isteyen kurt, hayvan haklarını savunmak için bir araya geliyor. Öyküler, ayrıştırıcı kalıpları kırma mesajı vererek travmatik unsurlardan arındırılıyor ve kapsayıcı bir bakışla yeniden yorumlanıyor.

Engelliler Haftası'nda Bilinçlendirme Çalışmaları

Engelliler Haftası'nda proje ve kitabın tanıtımı için Sarıyer Down Town Cafe'de bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan İZEV Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Merve Kılıç, masalların çocukların hayatını tanımaları ve anlamaları için temel eserler olduğunu belirterek, kültür mirası hâline gelen evrensel masalların milyonlarca kişiye arkadaşlık ettiğini vurguladı.

İnovasyon ve Değişim: Masallarla Toplumu Güçlendirmek

İnovasyonun hızla değişen dünyaya ayak uyduramadığı bir dönemde, İZEV olarak kalıpları kırmak için adım attıklarını ifade eden Kılıç, projelerinin 'Hayat ve Biz' adlı aşamasına geçtiklerini duyurdu. 'Edebiyat ve Biz' projesi kapsamında, dünya çocuk klasiklerini günümüz ihtiyaçlarına göre güncelleyerek insan yaşamına saygılı, çevre ve eşitsizlik konularında duyarlı bir perspektifle yeni nesillere ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Işığında Yeniden Yazılan Masallar

Bu bağlamda hazırlanan 10 kitaplık seride, kültür mirası haline gelen evrensel masalların modern çağın gerçeklerine uygun bir şekilde yeniden yazıldığını belirten Kılıç, masallarda özel gereksinimli karakterlerin önemli bir yer tuttuğunu ve hikayelerin bugünün dünyasını yansıtarak geleceği şekillendirecek mesajlar verdiğini vurguladı. Masalların engelli karakterleri olumlu ve kapsayıcı bir perspektifle ele alarak sıra dışı yanlarını vurgulayarak çocuklara ilham vermesinin amaçlandığını belirtti.

Kitabın Konusu ve Yeni Nesil Masalların Hedefleri

Kırmızı Başlıklı Kız'ın laboratuvardaki deneylerden kaçan kurtla tanışmasını konu alan hikaye, büyükanne ile olan ilişkisine odaklanıyor. Bu yeni versiyonda, Kırmızı Başlıklı Kız ve kurt, hayvanların özgürlüğü ve hakları için mücadele ediyor.

Yeni Nesil Masallarla Hedeflenenler:

  • Çocukların kapsayıcı bakış açısı kazanması
  • Farklılıklara karşı ayrımcılığın ortadan kaldırılması
  • Zihinsel ve bedensel farklılığı olan bireylerle erken yaşta tanışma ve farkındalık oluşturma
  • Sıra dışı özelliklere sahip karakterlerle motivasyon sağlama
  • Çocukların toplumsal sorumluluk bilinci kazanması

Yayımlanacak Kitaplar ve Uluslararası Planlar

Alfa Kitap tarafından yayımlanacak 10 kitap, 24 ressam tarafından resimlendi. Kitapların Türkiye'den sonra ABD ve Avrupa ülkelerinde yayımlanması öngörülüyor. Proje kapsamında yayımlanacak kitaplar arasında;

  • Kırmızı Başlıklı Kız
  • Rapunzel
  • Keloğlan
  • Pinokyo
  • Alaaddin'in Sihirli Lambası
  • Don Kişot
  • 3 Silahşörler
  • Robin Hood
  • Pamuk Prenses
  • Ada'nın Günlüğü (Özgün eser) bulunuyor.

Daha Fazlasını Keşfedin

0
tebrikler
Tebrikler
0
k_t_
Kötü
0
m_kemmel
Mükemmel
0
_zg_n
Üzgün
0
acayip
Acayip
0
komik
Komik
0
sinirli
Sinirli
Yeniden yazılan masallar yeni nesil farkındalık yaratıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Giriş Yap

Bakış Gazetesi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!