canlı yayın

Ülke geneli ve Tokat’ta gündem ‘çocuk istismarı’

03 Temmuz 2018 Salı 18:51
ulke-geneli-ve-tokatta-gundem-cocuk-istismari

Tokat Valisi, Savcılığı olayın üstünü kapatma girişimi taraftarı olmaz ise, mağdur çocukların aileleri ekonomik çıkarı unuturlarsa Tokat’ta onlarca kişi deşifre olur.

  

İSTİSMAR

Ülke geneli ve Tokat’ta gündem ‘çocuk istismarı’

Son zamanlarda artan Çocuk tacizi ve istismarı ölümcül olarak sonuçlanmaktadır.

Adalet bu konuda yeterli kararlar verebiliyor mu? Bunun araştırılması gerekir. Tokat’ta son yıllarda yaşanan çocuk yaşta ki kişilere yapılan cinsel istismar konularında istismar uğrayanların mağduriyeti mi yoksa cinsel istismarı yapanların mağduriyet i mi?


Geçtiğimiz yıllarda yaşanan olayın üzerinden uzun bir zaman geçmeden bir ikincisi ortaya çıktı. İlk olayda iki küçük kız çocuğu akli dengeleri tam yerinde olmayan iki küçük.


 Bunlara taciz ve istismarı yapanlar üç beş ay cezaevinde tutuklu kaldıktan sonra ellerini kollarını sallayarak işlerinin başındalar.

İki küçük ÇOCUK suçlu bunları yapanlar masum öylemi.

O günkü olayı bire bir takip ettim yapılan istismar ve taciz ifadeleri mahkeme tutanaklarında mevcut.

Hakim değilim. Savcı değilim. Avukat değilim karar veremem ve savunma yapamam.

Ama, bir gazeteci olarak olayı takip edip mahkeme salonunda yerinde dinleyip konuyu kamuoyunu aydınlatma açısından yazabilirim.


Kısaca bahsedeyim.
‘olayı öğrendiğimde yasal olarak kamuoyunu aydınlatma kamuyu bilgilendirme amaçlı gazetecilik mesleği gereğini önplanda tutarak takip ettim. Taciz ve istismar uğrayan iki kız çocuğuna yapılanları, yapanların nasıl vicdansız oluklarını mahkeme salonunda öğrendim’

Suçlular cezasını buldu, bulmaya devam edecek diye düşünür iken dönemim Tokat Valisi olayın medyaya yansımamasını önplanda tutarak kapanması taraftarı oldu.

Sonuç o çocuklar mağdur kaldı, yapanlar ellerini, kollarını sallayarak işlerinin başındalar.( Bu arada pis kokular arttı çünkü ekonomi çıkar önplanda kaldı)

İlk olayda bu çirkin olaya karışan gazeteci aklıma geldi Adliye önünde fotoğraf çekmeme, haber yapmama engel olmaya çalışan Tokat medyası mışları, mişleri birkenara bırakın da bu tür olaylar bir daha yaşanmasın.

Son olayda yarın öbür gün mış, mişler yüzünden kapanırsa yarın sizin evladınızın başına bu işler geldiği zaman ah, vahlar işe yaramaz.


Gelelim son olaya.

Yine iki küçük mağdur kız çocuğu.

Bu olay diğeri ile paralel gibi. Çocukları istismara ve tacize yönlendiren var.

Konu ile ilgili savcılık dosyada gizlilik kararı vermiş. Medyaya yayın yasağı resmiyette uygulanmamış. Her ne hikmetse Tokat medyası konuyu dile getirmiş, yazmış, çizmiş ama ne yazık ki detaylı araştırma yapmayı bir kenara bırakmış mış, miş lerle konuyu gündemde tutmaya devam ediyor.

Kirli pazarlıklar yapıldığı iddiası gündemde.

İki kız çocuğunu kirli emellerine alet eden sözde insan müsveddeleri tutuşmuş. O çocukların ailelerine ekonomik destek sözleri olayın kapanması için illegal yollara başvurmaları kararı etkiler mi?

Etkiler.


Tokat Valisi Ömer Toraman Bey, bu konu hakkında sessizliğini koruyor. Savcılık dosyada gizlilik kararı var diyor. Gazeteci ise ayrı bir konu.


Tokat’ta iki küçük yaşta ki kız çocuğuna cinsel taciz ve istismar olayında bu çocukları kirli emellerine alet eden bir işletmenin sorumlu çalışan bayanı ekonomik çıkarı önplanda tutarak çeşitli kişi ve kişilere ücret karşılığı bu çocukları yem etme iddiası gündeme bomba gibi düşerken. Olaya adları karışan ve adlarının açıklanması an meselesi olan kişiler Ö.A,F.E,H.G,M.F.U,Ş.T,M.K…


Tokat Valisi, Savcılığı olayın üstünü kapatma girişimi taraftarı olmaz ise, mağdur çocukların aileleri ekonomik çıkarı unuturlarsa Tokat’ta onlarca kişi deşifre olur.

Mağdur çocukların aileleri Elif’i, Leyla’yı, Aslı’yı, Ayşe nin başına gelenleri unutmamalı.

 

Yıllar Önce Tokat Milletvekili Reşat Doğru ‘nun istismar konusunda yapmış olduğu açıklama

ÇOCUKLAR İSTİSMAR EDİLİYOR – ÇOCUKLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM

 

Dünyada yapılan araştırmalarda çocuklara yönelik şiddet türlerine bakıldığında sıklıkla görülen fiziksel, cinsel ve duygusal şiddettir. Ülkemizde çocuk hakları açısından bakıldığında korunması, yaşatılması geliştirilmesi ve toplumsal yaşama katılmasının sağlanması yeterli düzeyde olmadığı, çocukların yararına olan şartların oluşturulmadığı görülmektedir

 

Çocuğa yönelik şiddet uygulaması tanımı çocuk istismarıdır.  Ancak çocuğun ihmali de istismar olarak değerlendirilmelidir.

İstismar çocuğun ailesi yâda ondan sorumlu diğer kişiler tarafından uygulanan fiziksel, cinsel veya psikolojik nitelikli kötü durumların tümünü kapsamalıdır.

Çocukluk çağında ihmal ve istismar aile bireylerinden kaynaklanabileceği gibi yakın çevre yâda yabancı kişilerden de kaynaklanabilir.

Dünya Sağlık Örgütü de çocuğun istismarını, “ çocuğun sağlığını, fiziksel gelişimini olumsuz yönde etkileyen bir yetişkin, toplum veya ülkesi tarafından bilerek veya bilmeyerek yapılan davranışlar çocuk istismarı olarak kabul edilir”

Çocuk istismarı derin kültürel, ekonomik ve sosyal nedenleri bulunan ve değişik şekillerde ortaya çıkan bir durum olarak anlatılmalıdır.

Sorun fiziksel, cinsel, duygusal istismarı ve ihmal olarak görülmektedir. Cinsel istismar çocuğun cinsel tatmin olarak görülmesidir.

Dünyada yapılan araştırmalarda çocuklara yönelik şiddet türlerine bakıldığında sıklıkla görülen fiziksel, cinsel ve duygusal şiddettir.

Ülkemizde çocuk hakları açısından bakıldığında korunması, yaşatılması geliştirilmesi ve toplumsal yaşama katılmasının sağlanması yeterli düzeyde olmadığı, çocukların yararına olan şartların oluşturulmadığı görülmektedir

 

 

Ülkemizde çocukların istismar ve şiddete karıştıkları alanların bazıları şunlardır.

Bakım yurt ve yuvalar,

Okul

Aile

Çocukların tutuklu veya hükümlü olarak tutulduğu kurumlar,

Sokaklar

Çalıştıkları işyerleri

Kolluk kuvvetleri

Ülkemizde aile içinde şiddetin nedenleri arasında ailenin sosyo-ekonomik ve eğitim düzeylerinin düşük olması başta gelir. Erken yaşta evlenmek, erken yaşta çocuk sahibi olmak, ebeveynlerin çocuğa ayıracak vakit bulamaması da önemli etkenler arasındadır.

Bunların yanında her geçen gün hızla artan çocuğa yönelik fiziksel ve cinsel şiddet, çocukların sokağa düşmeleri, suça itilmeleri, uyuşturucu kullanmaları ciddi bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Konu incelenince bütün taraflara çok ciddi sorumluluk düşmektedir.

 

 

 

Çözüm önerileri,

Öğretmen, psikolog, sosyal hizmetler uzmanı, emniyet güçleri çocuklara yönelik hizmet içi eğitim programında yer almalı,

Emniyet ve Jandarmadaki kadın memur görevlilerin sayısı artmalı çocuğa yönelik şiddet konusunda eğitim almış olmaları sağlanmalıdır.

Diyanet İşleri Başkanlığı çalışma yapmalı,

Devlet politikası oluşturulmalı,

Kadın, Aile ve Sosyal İşler Bakanlığı daha aktif çalışmalıdır.

Çocuğa şiddeti korumada ulusal bir veri tabanı oluşturulmalıdır.

Eğitim

Sağlık

Bu konu ile ilgili Hukuk oluşturulmalıdır.

Türk çocuklarını bekleyen en büyük tehlikelerin biriside elektronik, internet ve madde bağımlılığıdır. Çocuklar okuldan eve gelince, internetin başına geçmekte cinsel ve şiddet içerikli oyunlar oynamaktadırlar. Yapılan araştırmada bunun %60-70 civarında olduğu görülmüştür. Bundan dolayı güvenli internet ve aile ilgisinin çok önemli olduğu unutulmamalıdır.

 

Haber Kaynağı: YHA

Haberin etiketleri:

Ülke, geneli, ve, Tokat’ta, gündem, ‘çocuk, istismarı,


Haber okunma sayısı: 5887

htmlPaginator

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER