AKP
AKP

TOKAT OSB CADI KAZANI GİBİ

13 Temmuz 2020 Pazartesi 13:13
tokat-osb-cadi-kazani-gibi

VALİ BALCI; ORGANİZE SANAYİ DE RANTIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLECEK Mİ? Tokat Organize Sanayi Müteşebbis Heyet Başkanı Vali Ozan Balcı’ya Soruyoruz; Olumsuzluklar İçeren Açıklama Yapan Orhan Gürgünoğlu’nun Açıklamalarına ve OSB deki sorunlara Heyetin Başkanı Olarak Ne Diyeceksiniz?

  VALİ BALCI; ORGANİZE SANAYİ DE RANTIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLECEK Mİ?

Tokat Organize Sanayi Müteşebbis Heyet Başkanı Vali Ozan Balcı’ya Soruyoruz; Olumsuzluklar İçeren Açıklama Yapan Orhan Gürgünoğlu’nun Açıklamalarına ve OSB deki sorunlara Heyetin Başkanı Olarak Ne Diyeceksiniz?

 

TOKAT KAYBETMEYE MAHKUM !

Tokat Anadolu'muzun en güzel, müstesna illerinden bir tanesidir. Ancak bu güzel il de Anadolu'muzun birçok yeri gibi birçok sorunla boğuşmakta, neredeyse dağılma ve yenilmeye doğru da süratle gitmektedir. Tokat halkı her geçen gün şehrini, köyünü bırakıp başka illere göç etmektedir.

Tokat'ımızın şu anda en önemli sorunu işsizlik, yoksulluk ve fakirliktir.

Tokat sorunlarla uğraşırken ne yazıkki şehri yönetenler, STK lar ve kooperatif kuruluşları bu olumsuzluğa farklı yaklaşmakta.

Yatırımcı Tokat’a yatırım yapmak istese önünde engeller ve çeşitli bahaneler çıkıyor.


TOKAT ORGANİZE SANAYİİ CADI KAZANI GİBİ !

Tokat’ta gazetemizin yapmış olduğu araştırmalar ve görüşmeler neticesinde Kurum ve kuruluşu geri planda tutulduğu tek kişilik yönetim tarzı ile yönetilmeye çalışılan organize sanayi bölgesine yatırım yapmak tesisi kurmak için gelen müteşebbis engellerle karşılaşıyor. (Gürgünoğlu’nun açıklamalarına göre) Tokat yatırım için cazibe merkezi olmazsa da, buna rağmen yatırım yapmak isteyen müteşebbis ten ilk istenen para, yatırım yapmış olanlar ise baskı ve çeşitli yollarla yapmış olduğu tesisin elinden alınma endişesini yaşıyor. Rantı ön planda tutan ise organize sanayinin %50 sinin DEPO alanı olması. Elektrik üretimi için kurulan güneş panellerinin kullanılamaz hale gelmesine duyarsız kalınması, rantın ön planda olduğu yönetim anlayışı milyonlarca lirayı kurum yerine kişilere aktarılması, Geçmişe ait yönetim tarzının uygulamış ve yapmış olduğu usulsüzlükler gelir giderlerde ki haksızlığı süreç yerine ödeme ve çeşitli yollarla kapatma girişimi ayrıca kişiye özgü müsemmaların ön planda olduğu yatırımcıya gelme konusunda hassas davranmayan DEPO alanı ve atıl işletmelerden EKONOMİK RANT sağlamaya çalışan yönetim zihniyetine hakim organize sanayi CAN ÇEKİŞİYOR…

   
              İKİ BAŞLI YÖNETİM TOKAT’A ZARAR VERİYOR !

Tokat’ta bir garip yönetim anlayışı organize sanayi müteşebbis heyeti Başkanı Vali Ozan Balcı, yeni tarım organize sanayi bölgesi kurma girişiminde bulunuyor, yönetim kurulu üyesi Orhan Gürgünoğlu, Tokat’ın cazibe merkezi olmadığını ve Niksar sanayi organize bölgesine sebze meyve kurutma konusunda yapılmış bir yatırım var yıllardır boş durduğunu belirtiyor.

Can çekişen OSB de yöneticilerin tutarsız davranışı mevcut yatırımcıyı da tedirgin etmeye başladı.

      
      GÜRGÜNOĞLU’NDAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Tokat OSB müteşebbis heyet yöneticisi Orhan Güngünoğlu ile yapmış olduğumuz söyleşide çarpıcı açıklamalarda bulundu. Tokat’ın yatırımcı için cazibe merkezi olmadığını belirten Gürgünoğlu, olan yatırımcının da işletme alanlarını kiraya verdiğini ne yazıkki OSB deki işletme yerlerinin %50 sinin de DEPO olarak kullanıldığını belirtti.

            
          TOKAT’A YATIRIMCI NEYE GELSİN Kİ !

Bakış; organize sanayi bölgesine yatırımcının gelmesi için ne gibi çalışmalarınız olmakta?

Gürgünoğlu; Tokat’a sanatı öğretecek, Tokat’ın ufkunu açacak bir yatırımcı gelmiyor. Gelmemesinin sebebi de pazara uzaklığı lojistik hizmetlerinin sıkıntılı olması sadece tek ulaşımının kara yolları olması gerçek bir yatırımcı için gerçek oluyor.

Yatırımcının kolundan tutup ta gel kardeşim yatırımını buraya yapacaksın demek değildir. Gerçek olan yatırımcı olaya profesyonel olarak yaklaşır. Senin yerin, konumunun, lojistik desteğin, yatırımın, hammadden pazarın birçok şeyin bir arada bulunduğu yere yapar. Şimdi ben sana söylüyorum ortalama pazara 800 kilometre mesafede olduğunu söyledik Tokat’ın, Çerkeş 450 kilometrede niye 450 km yakınında orası da yatırımda 5. Bölgede Çerkeş organize sanayide yatırım yapınca 6. Bölge adam niye 450 kilometre bu tarafa gelsin soruyorum size pazardan niye 450 km uzağa gelsin.

           
            TOKAT YATIRIM İÇİN CAZİBE MERKEZİ DEĞİL

Bakış; Tokat organize sanayi cazibe merkezi mi?

Gürgünoğlu; Yatırımcı nereye gelir. Yatırım 1- hammadde vardır ham maddeye gelir, 2.ciside Pazar vardır pazara gelir.. Hammadde olarak tatarım haricinde bir maden yatağımız, petrol yatağımız sunta medefe fabrikasını besleyecek potansiyelimiz yok. Kolay malzemeye ulaşıp liman bağlantımız falan görünmüyor.

  
      KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN TOKAT’A KATMA DEĞERİ YOK

Bakış; Tokat organize sanayi bölgesinde kaç kişi istidam edildi?

Gürgünoğlu; Şuanda Tokat’ta beş bin tane işçi çalışıyor üçbin beş yüzü konfeksiyon sektöründe çalışıyor. Konfeksiyon sektörü ne için geliyor. Ucuz işçi çalıştırmak için Teşvik bölgesinde Tokat 5. Bölgede yatırımda organize sanayi bölgesinde olduğu zaman 6. Bölge teşvik şartlarından yararlandığı için. Yani ucuz işçilik için geliyor. Başka bir şey için geliyor. Sanayi yöneticileri olarak şunu düşünüyoruz. Tamam, istihdamı sağlar işçilere sosyal güvenlik için bir imkân sağlar. Fakat dünyada fasonculuk yaparak kalkınmış bir ülke modeli bu güne kadar yok.

               
            ORGANİZ SANAYİ DEPO ALANI OLDU

Bakış; Tokat Organize sanayi bölgesinde kaç depo ve atıl işletme bulunmakta?

Gürgünoğlu; Organize sanayide bulan işletmelerin 33 tane si depo olarak kullanılıyor. 2 tanede okul bulunmakta. Mülkiyet sahibi olupta boş bırakılan yapı ruhsatı biten veya yapı ruhsatı olmayan parsel 17 tane.

               
           ORGANİZE SANAYİİ TESİSİNE SAHİP ÇIKAMADI

Bakış: Tokat organize sanayi yönetimi kendi tesisine neden sahip çıkmadı?

Gürgünoğlu; Atıl tesisimiz yok.

Bakış; Oysa ki Tokat organize sanayi yönetimi tarafından kurulan elektrik üretimi için güneş panelleri kullanılamaz ve atıl urumda olmasına duyarsız kalınması milyonlarca lirayı çöpe atılmasına neden oldu. Yolların taş döşeme yapılması kişisel ranta neden oldu. Spor kulübü ve bazı yerlere bağış adına usulsüzlüklere neden oldu.

AKILLARA DURGUNLUK VEREN YÖNETİM ZİHNİYETİNİN İCRAATLARI VE CEVAP BEKLEYEN SORULAR?

 
*OSB de bir önceki dönemler ait yapıldığı iddia edilen usulsüzlükler ve yolsuzlukların araştırılması için yargı yoluna gidilme yerine neden şu anki yönetim bu iddiaların üstünü kapatma girişiminde bulunuyor?

*Yatırım yapmış olan iş adamlarının arazi ve alanları bölünme girişimleri hangi nedenle yapılmaya çalışılıyor. Bu bölünmedeki çıkar kişisel mi kurumsal mı?

*OSB de bir çok işletmenin maliye, OSB, TSO ya kayıtları bulunmadığı halde üretim yapmalarına göz yumarak haksız kazanç sağlanmasına neden olma yasal mı?

 

*OSB nin bir çok yatırımı DEPO olarak kullanılmakta, A101 ve buna benzer yaklaşık %50 işletmenin depo alanı olarak kullanılmasına müsaade edilirken , bir kısmı da bir başka işletmeye kiralama ve aynı bina altında birden fazla işletmeye kira verilmesi Sayı : 30674/ MADDE 1 deki hükümlere uygun olarak mı yapıldı?

-Gürsel somuncunun yerinden 10 bin metrekare hangi amaçla alındı? Bölünen arazi önce Hasan Özcan’a teklif ediliyor olmayınca imalatçı olmayan hafriyat işi ile uğraşan Mehmet Tosun’a teklif edilmesine ne diyeceksiniz? Yatırım yapmış olan iş adamlarının arazi ve alanları bölünme girişimleri hangi nedenle yapılmaya çalışılıyor. Bu bölünmedeki çıkar kişisel mi kurumsal mı?

 


*SENA tekstil ve benzeri tesisiler için hukuki süreç devam eder iken bu tesislerde hizmet yapan firmalar hangi statüye göre hizmete devam ediyor?  SENA
 TEKSTİ ÜZERİNDEN RANT GİRİŞİMİ..

 


*F.V ın F.A nın işletmeleri ikiye bölünerek yabancı yatırımcıya verilme girişiminin nedeni ne?


* 10 tl ye verilen alan hangi sebeple metre karesini 2 TL ye verildi bu karar yönetim kurulu ortak kararı olarak alınması kurumu zarara uğratmış olmuyor mu?


*Elektrik kesme konusunda eş dost ayırımcılığı yapmak sanayiciler arasında ikilik yaratmış olmuyor mu? TSO Başkanı Ali Çeik in iş güvenlik uzmanlığı yaptığı fabrikalar koruma altında mı?


*Organize sanayide yıllardır rantın önü neden kesilemiyor? Yolların parke olması ve onarım tadilat işlerinin artması kişi ve kişilere haksız kazanç sağlamış iken neden hukuki süreç başlatılmayıp üstü kapatılmaya çalışılıyor?


*OSB nin yol, dere onarım tadilat ve bakım hizmetleri resmi kurum ve kuruluşlar tarafından yapılması ve bu onarım tadilat ve bakım işleri giderleri OSB tarafından mı yoksa yapan kurum tarafından mı karşılanıyor?

*Organize sanayide devlet çıkarı, kişisel çıkarın geri planında kalmasına göz yumuluyor?


*Gelen yatırımcıdan ayakbastı parası isteniyor. Vermeyen yatırımcıya engel neden onuluyor?

*Oyuncak imalatı için gelen vatandaş parayı vermeyince bir başka ilde yatırım yapıyor bu tür yatırımcıların Tokat ta kalmaması Tokat’ın kaybı olmuyor mu?


*OSB ve TSO nun ihtiyacı olan proje, tamirat, imalat, onarım ve tadilat işleri belirli kişilerin yapması ticari rekabeti karalamıyor mu?

*OSB nin bünyesindeki araç fiyatına yakın tamirat parası verilmesi doğal mı?


*OSB de yapılan ve yapılması gereken iş ve işlemler neden Orhan Gürgünoğlu, Ali Çelik arasında karar alma noktasında kalıyor. Yönetim kurulu ve üyeler yapılan çalışmalardan haberdar olmuyor?

*Yönetim kurulu üyesi Gürgünoğlu’nun Tokat’a yatırımcı gelmesi konusunda gerekli hassasiyeti göstermeyip idari konularda OSB Müdürlüğünde mesai saatleri ve dışında sürekli bulunması kurum personelini çalışamaz duruma getirme girişimleri kişilik çıkarını önplana çıkarmış olmuyor mu? Yapılmış olan usulsüz harcamaların üstü kapatılarak kişi ve kişileri korumuş olmuyor mu?


*Geçtiğimiz aylarda Bakanlık müfettişleri tarafından tutulan rapor ve raporlar yönetim kurulu ile paylaşılmadı bu raporun içeriği neden gizli tutulmaya çalışılıyor?

*Müfettişleri konu dışına taşımak için yapılan girişimler arkasında kişisel çıkar kurumu zarara uğratmıyor mu?


*OSB ve TSO ya gelen Müfettiş raporları yasal işlem yapılmak için neden devreye sokulmuyor?

*OSB ve TSO nun çıkarlarını korumak için yargı yoluna baş vurdun neden bu kararından vaz geçtiniz. İkili ilişkiler ağır mı bastı.. Kamu çıkarı şahıs çıkarının gerisine hangi nedenlerle düştü?
**TSO
 Başkanı Ali Çelik OSB nin geenel koordinatörü mü?

*Sanayi kuruluşu arazisini bölüp 2. Ve 3. Şahıslara çay ocağı, büfe gibi yerlere kiraya vermesine neden müsaade ediliyor?


*Yönetim kurulu ve üyelerin bilmesi, görmesi gereken evrak ve dosyalar hangi nedenle gizleniyor?

*Sorunlu işletmecilerin dosyaları, dosyalarında bulunan evrakların ortadan kaldırılması dosyadan çıkartılması neticesinde işletmecinin mağdur edilip iş yerini terk etmesi, devir etmesi konusunda baskı ve para ile satın alma bir başkasına devir etme girişimleri neticesinde kazanç peşine düşülmesi kurumu maddi ve manevi zan altında tutmuyor mu?


Yayınlamış olduğumuz haber neticesinde Organize sanayi yönetim kurul üyesi Orhan Gürgünoğlu ve TSO Başkanı Ali Çelik, Tokat Organize sanayinin yatırımcı için cazibe merkezi olmadığı ve çalışmalarının ekonomi gelire yönelik olduğunu DEPO ve atıl duruma düşürülen tesisler üzerinden GELİR kazanmaya yönelik çalışmalar yaparak şuan organize sanayide bulunan yatırımcılar mağdur etme girişimlerine;


Müteşebbis heyetinin başında bulunan Tokat Valisi Ozan Balcı, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu ile istişare edilerek mi yürütülüyor? Yaşanan olumsuzluklar ve sorunlardan bihaber misiniz?


Haberimiz sonrası bilgi edindi iseniz ; Yaşanan olumsuzluklar ve sorunlar araştırılıp haksızlık, usulsüzlük yapanlar hakkında müteşebbis heyeti Başkanı olarak   hukuki süreç başlatmayı düşünüyor musunuz?

 



 

 

Haber Kaynağı: YHA

Haberin etiketleri:

Tokat, OSB, Vali, Ozan Balcı, yatırım,


Haber okunma sayısı: 22685

htmlPaginator

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER


YAZARLAR

MALATYA - HAVA DURUMU

MALATYA

ÇOK OKUNANLAR


  • Haber bulunamadı

FOTO GALERİ