AKP
AKP

ŞEHİR HASTANELERİ HASTA EDİYOR

19 Ağustos 2020 Çarşamba 09:42
-sehir-hastaneleri-hasta-ediyor

Şu an gelişmiş ekonomileri olan batılı ülkelerin hiçbirisinde bizde olduğu gibi şehir hastaneleri denilen bir model göremezseniz.

Bazı şeylere izah getirmek cidden çok zor. Bir şeyi düşünürken, tasarlarken, öncelikle ihtiyaç gözetilir. “Hangi zaruret bunu yapmayı gerektiriyor?” diye bir gerekçe oluşturursunuz. Malum, TBMM’de kanunlar yapılırken, kanunun gerekçesi de oluşturulur. Mahkeme karar verdiğinde, kararın gerekçesini de yayınlar. Yani, yapılan her şeyin, her icraatın mutlaka ilmi/bilimsel, hukuki ve ahlaki gerekçesi olmalı. “Ben yaptım oldu!” derseniz olur ama yapılan iş hukuk devletinin işi olmaz. Kimsenin kamu mülkiyeti üzerinde keyfi işler yapmaya hakkının olmaması gerekir.

Peki, gerekçe nasıl oluşturulur?

Malum, her faaliyet nevinin uzmanları var. Konuyu ilk önce ilgili uzmanlar arasında tartıştırırsın. O tartışmayı karar vericilere açarsın. Orada da müzakere edilir. Ve neticede karar tahakkuk ettirilip, gerekçesi yazılır.

Ne yazık ki, bu ülkede artık bu usul ve esaslar askıya alındı. İlmin, bilimin, hikmetin kıymet/değer görmediği bir kamu yönetimi örneğine tanıklık etmekteyiz. Her şeyin tabi olduğu bir temel yasa var. İlmi/bilimi, ahlakı, adaleti işlerinizin anahtarı kılarsanız niyetinize uygun iş ve eylemler doğar. Yok, eğer çıkarlarınız, egonuz, arzularınız, kibriniz sizi yönlendiriyorsa, iş yaptırıyorsa oradan hayırlı bir hizmetin oluşma imkanı kaybolur.

Şu an gelişmiş ekonomileri olan batılı ülkelerin hiçbirisinde bizde olduğu gibi şehir hastaneleri denilen bir model göremezseniz. Onun yerine halkın rahatlıkla ulaşabileceği ve en az eforla ihtiyaçlarının karşılanabileceği butik hastane modeli revaçta.

Bir defa buraya gelen insan hasta, zayıf, yoksun, yaşlı… Dolayısıyla hizmetlerinin en az eforla karşılanması gerekir. Poliklinikte muayene olup tetkik ve tahliller için metrelerce yol yürüyüp; alt kattan, üst kata; oradan yukarı çık, aşağı in ve bir de konsültasyon hekim ihtiyacı duyulduğunda, yine metrelerce yol yürü başka bir binaya; orada yine tetkik ve tahlil ihtiyaçları… Daha fazla uzatmayayım; insana zulüm, işkence ancak bu kadar olabilir. Parasıyla işkence çekmek böyle bir şey olsa gerek.

Peki, gerçekten bir ihtiyaçtan dolayı mı buna tevessül ettiler? Yapılan ihalenin şekli, usulü, şartnameleri, işin boyutunu başka cihetlere götürüyor. Müteahhitlere yıllara sâri olacak şekilde yapılacak ödemeler hususunda altına girilen mükellefiyetler doğal olarak karar vericilerin hikmetten mahrum bir şekilde başka şeyleri niyetlendikleri, hedefledikleri tahmin edilmektedir. Çünkü ameller niyetlere göredir.

Bu iktidarın en önemli alamet-i farikalarından birisi de, aklını müteahhitlik hizmetleriyle bozmuş olmalarıdır. Havuzda bulunan müteahhitlere adeta fon kaynakları oluşturulmaktadır. Buradaki hasta popülasyonunu artırmak için Ankara’daki onca hastanenin kapısına kilit vuruldu. Bir tane yetmedi, birini de Etlik’te yapmaya kalkıştılar. Neyse ki, Bilkent’tekinin encamını gördükten sonra onu da yarıda bıraktılar. O arada müteahhitler alacaklarını aldılar.

Mevzunun bir başka boyutu ise hastanın hastaneye erişim sorunu. Şehir içinde herkesin rahatlıkla ulaşabileceği hastaneleri kapattınız ve hastaları buraya yönlendirdiniz. Peki, şunun hesabını hiç yaptınız mı; bu hastalar bu şehir hastanesi denilen hastaneye nasıl ulaşacaklar? Kaç vasıta değiştirerek gelecekler? Her hastanın arabası, vasıtası mı var? Hasta, toplu taşıma ile yolculuk yapabilir mi? Bunları hesaba katmadan yaptığınız yatırımların ceremesini toplum olarak çekiyoruz ve anlaşılan daha uzun yıllar da çekeceğiz.

Ne yazık ki, bu ülkenin kaynakları bu şekilde hesapsızca, plansızca, insafsızca, izansızca götürülüp betona bağlanıp toprağa gömülmektedir. Yapılan işin akli, fenni bir izahı yok.

Ekonomi niye bu halde? Niye sıfırı tüketiyoruz? İşte bu sorunun cevabı, şehir hastaneleri örneğinde olduğu gibi yüzlerce benzer yatırımda (çarçur edilen kamu harcamalarında) saklıdır.

 Fahrettin Dağlı

Haber Kaynağı: YHA

Haberin etiketleri:

Hastane, Müteahhit, Ekonomi, TBMM


Haber okunma sayısı: 4824

htmlPaginator

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER


YAZARLAR

MALATYA - HAVA DURUMU

MALATYA

ÇOK OKUNANLAR


  • Haber bulunamadı

FOTO GALERİ