canlı yayın

DİKKAT KAYIYOR!..

28 Mayıs 2015 Perşembe 08:22
dikkat-kayiyor

Tokat’ta yapımına devam edilen kentsel dönüşüm alanında kayma riski önplanda… Çevrede bulunan ev ve binalarda bulunanlar korkulu günler geçiriyor

Birinci derece deprem kuşağında yer alan Tokat’ta kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında riskli binaların tespiti ve yıkım çalışmaları devam ediyor.  Kaleardı Mahallesi’nde bulunan 53 hane yıkılarak kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında  13 katlı 5 bloktan oluşan 208 daire yapımına başlandı.


Birinci derece deprem kuşağında yer alan Tokat'ta kentsel dönüşüm çalışmaları devam ederken Tokat Vali konağının alt kısmına yapılmaya başlanan kentsel dönüşüm çalışmalarında istinat duvarındaki kayma ve çatlaklar tehlike sinyalinin başlangıcı mı oldu?


Bakış gazetesi olarak HABER PLATFORM da yayınlanan ihbar niteliğindeki haberin takipçisi olduk ve konu ile ilgili araştırma ve çalışmaları yaparak riskli alandaki çatlak ve kaymaları görüntüledik.


Haber ekibimiz tarafından elde edilen görüntüler sonrası KENTSEL DÖNÜŞÜM alanında kaymaların ve İSTİNAT DUVARIN daki çatlakları ortaya çıkarttık.

 

İSTİNAT DUVARLARININ YAPIMINDA UYGULANACAK HUSUSLAR YERİNE GETİRİLDİ Mİ?

1. Kullanılacak malzemeler dış etkenlere karşı dayanıklı oldu mu?


2. İstinat duvarının zemine oturma durumu ve arkasındaki toprağın itme gücü dikkate alınarak parçalı veya kademeli yapılmalı, 8-20 m aralıkla dilatasyon  yapıldı mı?


3. Zemin etüdü yapılarak kullanılacak malzeme ve duvar tipi seçildi mi?


4.Duvar temeli donma seviyesinin altına indirildi mi?


5.İstinat duvarı kargir yığma blok olarak inşa edildiğinde üzerine betonarme hatıl veya harpuşta konuldu mu?


6.Kayalık veya meyilli arazide duvar kademeli olarak yapıldı mı?


7.Zeminde bulunan veya istinat duvarı arkasında birikebilecek suyun, duvarı itmemesi veya yıkmaması için duvarda barbakan denilen delikler bırakıldı mı?


8.Kargir malzemelerle yapılan istinat duvarı yükseklikleri 1-1,5 m, beton ağırlık olursa 3-8 m kadar alındı mı?


İSTİNAT DUVARI KAYIYOR

Yaptığımız çalışmalar sonucu elde ettiğimiz görüntü ve bilgilerde yapımına devam eden KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ kapsamında yapılan istinat duvarı belirtilen husulara uyulmayarak standart dışı yapılarak RİSK oluşturmaya başlamıştır. Duvarda yer yer çatlak ve kaymalar devam etmektedir.


Duvar arkası tabii zemini veya dolgusunun cinsi ve özellikleri tespit edildi mi?


Duvar tipi seçilir ve ilk boyutları tayin edildi mi?


Duvara tesir eden kuvvetler hesaplandı mı?


Statik analizleri yapıldı mı?


Riskli alanda yapılan dönüşüm çalışmaları sırasında ki zemin kayma riski göz önünde tutuldu mu?


YETKİLİLERİ DAVET EDİYORUZ

Birinci derece deprem kuşağında yer alan Tokat'ta Vali konağının bulunduğu mevkide çalışmalar sonucu 13 katlı 5 bloktan oluşan 208 daire inşaatı devam eden KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJE Sİ nin ileride vahim sonuçların ortaya çıkmamsı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığını göreve davet ediyoruz…

Haber Kaynağı: YHA

Haberin etiketleri:

Tokat, Vali, kentsel, dönüşüm, Kayıyor, risk


Haber okunma sayısı: 6196

htmlPaginator

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

YORUMLAR

  • Evet...

    Misafir Heyelan bölgesinde inşaat yapılıyor ama zeminde masraftan kaçılıp olması gerektiği gibi yapılmadığı için insanların hayatı tehlikeye atılıyor. 30 Mayıs 2015 16:50

DİĞER HABERLER