AKP
AKP

Dünya 5’ten; faiz lobisi ise 26 milyon öğrenciden büyüktür(!)

06 Ocak 2021 Çarşamba 22:34
dunya-5ten-faiz-lobisi-ise-26-milyon-ogrenciden-buyuktur

Geçtiğimiz Aralık ayında kabul edilen 2021 bütçesi, 1 Ocak’tan itibaren uygulanmaya başladı. 2021 bütçesine de biraz göz attığımız zaman ne yazık ki üzücü bir tablo ile karşı karşıyayız. Kabul edilen 2021 bütçesinde; temel eğitime 82 milyar lira, ortaöğretime 43 milyar lira, yükseköğretime ise 52 milyar lira bütçe ayrılmıştır. Hepsini topladığımızda 177 milyar liralık bir kaynak ayrıldığını görebiliyoruz. Bunun yanı sıra siyasi iktidarın, faiz giderlerine ayırdığı bütçe tam olarak 179 milyar lira!

Yani siyasi iktidarın, 26 milyon öğrenci için eğitim-öğretim giderlerine ayırdığı bütçeden, 2 milyar lira daha fazlasını faiz giderlerine ayırdığını görüyor ve şu çıkarımda bulunuyoruz:

Dünya 5’ten; faiz lobisi ise 26 milyon öğrenciden büyüktür(!)

83 milyon vatandaşın bütçesi belirlenirken yalnızca öğrenciler değil de toplumun bütün kesimleri gözetilmelidir. Esnaflar, çiftçiler, işçiler, emekliler, memurlar… Toplumun bütün kesimleri için bütçeden adil bir şekilde pay ayrılmalıdır. Eğer kaynaklar adil paylaşılmazsa sorunlar kaçınılmaz olur, kaynaklar adil paylaşılmazsa bir yerde israf varken diğer yerde yokluk yaşanır.

Bu sebeple değerli basın mensubu arkadaşlar;

Saadet Partisi İl Gençlik Kolları adına, ülke kaynaklarının nereye harcandığını açıklamak, 84 milyon vatandaşımızın hakkını gözetmek en başta inancımızın bizlere yüklediği sorumluluğun gereğidir. Kabul edilen 2021 bütçesine bir başka pencereden daha bakmak gerekirse:

Uzaktan eğitim yöntemine geçilen bu süreçte binlerce köyde internet yok, tableti ya da bilgisayarı olmadığı için yine binlerce öğrenci eğitim sürecine dâhil olamıyor. Peki ya niçin? Kaynak ayrılmadığı için.

Uygulanmaya başlanan bu bütçe, internete bağlanabilmek için çıktığı çatıdan düşerek hayatını kaybeden öğrencilerimizin ihtiyaçlarını gidermek için hazırlanmış bir bütçe değildir.

Uygulanmaya başlanan bu bütçe, KYK borcunu ödeyemediğinden dolayı icralık olan 280 bin mezunun derdine merhem olmak için hazırlanan bir bütçe değildir. Oysa 2021 yılı bütçesinde faiz lobisine ödenecek miktarın sadece %3’ü ile KYK borçlarının tamamını silmek mümkündür.

Uygulanmaya başlanan bu bütçe 15-34 yaş aralığında bulunan; 770 bini ilköğretim, 698 bini ortaöğretim ve 961 bini yükseköğretim mezunu olmak üzere toplamda 2 milyon 429 bin genç işsizin problemlerine çare olabilecek bir bütçe değildir.

Değerli arkadaşlar;

Siyasi iktidar; vergiler, bağışlar, cezalar, harçlar yoluyla vatandaştan topladığı kaynakları faize ve israfa aktarmaktadır.

Uygulanmaya başlanan bu bütçe, özellikle salgın sürecinde derinleşen ekonomik krizle birlikte iş ve gelir kaybı yaşayan milyonlarca vatandaşın kayıplarını azaltacak bir bütçe değildir.

2021 yılı bütçesinde;

İşçi yok, atama bekleyen öğretmen yok, sağlık çalışanları, çiftçi yok, esnaf yok, emekli yok, işsiz gençler, KYK borçlusu mezunlar yok, dar gelirli vatandaşlar yok.

Peki, ne var 2021 yılı bütçesinde?

Bakın bu bütçede faiz giderlerine ayrılan 179 miyar lira var.

Bu durum, Ocak 2021’den itibaren yüksek vergi artışlarının ve yeni bir zam yağmurunun başladığı ve devamının da geleceği anlamına gelmektedir.

Değerli arkadaşlar;

Yeniden büyük bir Türkiye vizyonuna çok uzak, yaşanabilir bir Türkiye hedefinin yanından bile geçmeyen bu bütçeyi hazırlayıp onaylamak, halkımıza yeni “acı reçeteler” vermekten başka bir şey değildir.

Biz Saadet Partisi İl Gençlik Kolları olarak;

Başta gençler olmak üzere vatandaştan yana olmayan, vatandaşın ihtiyaçlarını karşılamayacak bu bütçeyi kabul etmemiz mümkün değildir ve bu bütçe bir kırmızı kartı hak etmektedir.

BİZ, İLİMİZDE İKAMET EDEN BÜTÜN GENÇLER ADINA, 2021 BÜTÇESİNİ HAZIRLAYAN VE ONAYLAYAN SİYASİ İKTİDARA KIRMIZI KART GÖSTERİYOR VE SANDIKTA GÖRÜŞÜRÜZ DİYORUZ! 



Haber okunma sayısı: 2295

htmlPaginator

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER