AKP
AKP

Vali Gül, “Ortadoğu’nun şekillenmesi şu an tarihe tanıklık ettiğimiz bölgede oldu”

13 Temmuz 2019 Cumartesi 20:22
vali-gul-ortadogunun-sekillenmesi-su-an-tarihe-taniklik-ettigimiz-bolgede-oldu

Türkiye-Suriye sınır hattındaki Yakın Doğu arkeolojisinin en önemli yerlerinden birisi olarak bilinen, Hitit, Asur, Helenistik ve Roma dönemlerine ait izler taşıyan Karkamış Antik Kenti Arkeopark'ı, basın mensuplarına tanıtıldı. Gaziantep Valisi Davut Gül, gazetecilere yaptığı açıklamada,bölgede 8 yıldır verilen emeğin sonucunda tarihin gün yüzüne çıkarıldığını söyleyerek Ortadoğu haritasının burada planlandığını kaydetti

Antik kentin gelecek yıl arkeopark olarak açılışının gerçekleştirileceğini ifade eden Gül, "Burası Hitit Medeniyetinin en önemli şehirlerinden bir tanesi. Birçok yerde arkeolojik kent var ama bu seviyede olan, döneminde bu kadar ileriye giden bir şehir yok. Dolayısıyla da o dönemin en modern şehirlerinden bir tanesi. Buranın bir diğer önemli özelliği de Ortadoğu haritasının burada planlanmış olması. İngiliz kazı evinde kazı yaparken aynı zamanda da İngiliz ajan Lawrence bu bölgede araştırmalarda bulundu. Yine önem arz eden özelliğinden bir diğeri ise Ankara Arkeoloji Müzesinde sergilenen eserlerin çok önemli bir kısmının buradan çıkarılan eserlerden oluşması. Dolayısıyla bölge çok önemli bir yer. Gelecek yıl resmi açılışını gerçekleştireceğiz, ama şimdiden önemli bir talep var. O yüzden antik kentin belirli bölümünü şimdiden ziyarete açmayı planlıyoruz." diye konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de Karkamış Antik Kenti'nin hem tarihin hem de sınırın sıfır noktası olduğunu kaydetti.

Uzun zamandır Türk-İtalyan ortaklığında yürütülen çalışmaların bugün belirli bir noktaya ulaştırıldığını anlatan Şahin, sözlerine şöyle devam etti:

"Artık burayı dünyaya tanıtmaya başlıyoruz. Burası dünya tarihini değiştirecek bir arkeopark. Burayı büyük bir milli parka dönüştürmenin çabasındayız. Önümüzdeki yıl Mayıs ayında büyük açılışı yapacağız. Bugün burayı tanıtmaya başlıyoruz. Karkamış büyük bir tarihtir. Bu tarihi tanıtarak sorumluğumuzu yerine getireceğiz."

Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicolo Marchetti ise bölgenin turizme açılmasıyla büyük bir tarihin dünyaya tanıtılacağını ifade ederek, "Kazılar uzun yıllar daha sürecek. Burası önceden mayınlı araziydi. Bugün ise çok önemli bir gün. Çünkü çok önemli bir vizyon hayata geçiriliyor." değerlendirmesinde bulundu.

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Adil Sani Konukoğlu da Karkamış Antik Kenti'nin, Gaziantep'in kültür şehri olduğunu en iyi gösteren, en güçlü olanaklardan birisi olduğuna işaret ederek, Gaziantep'in kültür şehri olması için tüm çalışmalara destek vermeye devam edeceklerini kaydetti.

Karkamış Belediye Başkanı Ali Doğan ise antik kentin çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yaptığını anımsatarak, Karkamış'ın, artık hem Türkiye'ye hem de dünyaya tanıtılacağını bildirdi.

Arkeopark çalışmaları kapsamında, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve SANKO Holding sponsorluğunda gerçekleştirilen kazı çalışmalarının yapıldığı alanlar için yürüyüş yolları, giriş-karşılama binaları, bilet satış gişeleri, otopark ile ziyaretçiler

için dinlenme alanları oluşturuldu. Ayrıca kazılar sonucu ortaya çıkarılan yapılar ve heykeller için bilgilendirme tabelaları yerleştirildi.

Suriye sınırındaki askeri bölgede yer aldığı için serbestçe ziyaret edilemeyen antik kent, 2020 yılı Mayıs ayında gerçekleştirilecek resmi açılışla, arkeopark olarak ziyaretçilerini ağırlamaya başlayacak.

Vali Gül ve Başkan Şahin Karkamış Antik Kent gezisi sonrası Karkamış ilçe muhtarları ile bir araya gelerek talep ve önerileri dinledi.

Toplantı sonrası Gül, yaklaşan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında 15 Temmuz Şehitleri Seyit Ahmet Çakır ve Polis Memuru Mehmet Demir’in ailesini ziyaret ederek aile bireyleri ile bir araya geldi. Şehitlere Allah’tan rahmet dileyen Gül, bu milletin şehit ve kahraman gazilerimize minnet borçlu olduğunu ifade etti. 



Haber okunma sayısı: 1163

htmlPaginator

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER


YAZARLAR

MALATYA - HAVA DURUMU

MALATYA

ÇOK OKUNANLAR


  • Haber bulunamadı

FOTO GALERİ