AKP
AKP

SURİYE GÖREV GÜCÜ AFAD DANIŞMAN PERSONELİ KAPASİTE GELİŞTİRME PROGRAMI GAZİANTEP’TE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

15 Mart 2021 Pazartesi 20:37
suriye-gorev-gucu-afad-danisman-personeli-kapasite-gelistirme-programi-gaziantepte-gerceklestirildi

Suriye’ye yönelik yürütülen insani yardım faaliyetlerinde görev alan AFAD Danışman personeline düzenlenen kapasite geliştirme programının ilki Gaziantep’te gerçekleştirildi.

Pandemi tedbirleri dikkate alınarak bir otelde düzenlenen programa, Gaziantep Valisi Davut Gül, AFAD Başkan Yardımcısı İsmail Palakoğlu, Müdahale Daire başkanı Yusuf Aysu ve diğer ilgililer katıldı.

Vali Davut Gül, programın açılışında yaptığı konuşmada, AFAD’ın Suriye’deki mazlumlara yardım noktasında üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını belirterek oradaki zulmün bir an önce sona ermesi temennisinde bulundu.

Türkiye’nin kendi komşusunda yaşananlara kayıtsız kalmayarak tamamen insani reflekslerle dünyada eşi benzeri zor görülecek bir fedakârlık gösterdiğini dile getiren Vali Gül, “Tarihin bizlere, bu coğrafyaya yüklediği görevler var. İbn-i Haldun’un dediği gibi ‘Coğrafya kaderdir.’ Komşularınızda olan bir sıkıntı insani olarak sizi de etkiliyor. Türkiye de kendi komşusunda olan bu sıkıntıları tamamen insani reflekslerle dünyada eşi zor görülecek bir fedakârlıkla yerine getirdi ve getirmeye devam ediyor. Bizim Suriye’nin bir çakıl taşında dahi gözümüz yok. İsteğimiz, o bölgenin güvenli olması, o coğrafyadaki insanların barış içerisinde yaşaması ve o coğrafyadaki insanların zulüm altından kurtulması” dedi.

AFAD başta olmak üzere kamunun birçok kuruluşuna bu anlamda çeşitli görevler düştüğünü belirten Vali Gül, “Yaklaşık 10 yıllık süre içerisinde AFAD üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Bu açıdan ben AFAD’a maddi manevi destek olan gönüllüler başta olmak üzere AFAD personellerine, yöneticilerine, ona destek veren mülki idare amirlerine, kamu kurum ve kuruluşlarına teşekkür ederim. İnşallah el birliğince bu sorunu gündemimizden, dünyanın gündeminden çıkarmış oluruz. Evet, görevimizi yapıyoruz ama görevimizi yaparken de çok dua alıyoruz. Oradaki yetim bir çocuğun başının okşanması, açta açıkta kalan insanların sığınacak bir evinin olması, akşam aç yatağa girmemesinin sağlanması her türlü şeyin üstünde. Tabi bizler bu görevi yaparken Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile çerçevesi çizilmiş şekilde yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

AFAD Başkan Yardımcısı İsmail Palakoğlu, Suriye krizinin dünyadaki en büyük mülteci krizi olmaya devam ettiğini belirterek, “Suriye iç savaşının siyasi, ekonomik birçok etkisinin yanında sosyolojik ve psikolojik etkileri de insanların hayatını derinden etkilemektedir. Savaştan kaçan 252 Suriye Vatandaşı 29 Nisan 2011 tarihinde ilk kez Hatay sınırından ülkemize sığınmış ve büyük göç hareketleri başlamıştır. O günden itibaren ülkemize sığınan 3.7 milyon Suriyeli misafirlerimize ev sahipliği yapıyoruz. Bu süre içerisinde 700.000’den fazla öğrenci eğitim görmekte olup, yaklaşık 500.000 den fazla çocukta Türkiye’de dünyaya gelmiştir. Bugüne kadar Türkiye’den 428.000 kişi güvenli bölgelere dönüş yapmıştır. O günden bugüne kadar geçen zaman içinde AFAD, hem Türkiye içinde hem de sınırın Suriye tarafında gerçekleştirdiği insani yardım faaliyetleri ile barınmadan, beslenmeye, kamp kurulumundan, kampların yönetimine kadar yardıma birçok konuda muhtaç Suriyelilerin yanında olmuştur” diye konuştu.

Palakoğlu, şöyle devam etti:

“ Başkanlığımız Ülkemizde kurulan geçici konaklama merkezleri ve kampların faaliyetlerini uzun süre yürütmüş ve 2018 yılının Mart ayından itibaren İçişleri Bakanlığımıza bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne devretmiştir. Sınırın diğer tarafında Kuzey Suriye’de 3 harekât bölgesi ile İdlib gerginliği azaltma bölgesi olmak üzere terörden arındırılmış 4 güvenli bölge oluşturulmuştur. Bu bölgelerdeki düzenli ve dağınık kamplarda yaşam mücadelesi veren insanların başta barınma, gıda, sağlık vb. temel yaşam ihtiyaçları ilgili kurum, kuruluş ve Sivil

Toplum Kuruluşları ile koordineli bir şekilde karşılanmaktadır. Bu kapsamda sizlere sadece insani yardım rakamlarından bir kaç örnek sunmak istiyorum. Fırat Kalkanı Harekat Bölgesinde 30’u düzenli 90’ı dağınık toplam 120 kamp bulunmakta olup, burada 270 bin kişi yaşamaktadır. 2016 yılından itibaren AFAD koordinasyonunda Türk Kızılayı, yerli ve yabancı Sivil Toplum Kuruluşları ile insani yardım çalışmaları devam etmektedir. 285 noktada yaklaşık 985 milyon TL değerinde insani yardım yapılmıştır. Zeytindalı Harekat Bölgesinde yaklaşık olarak toplam 457 bin kişi yaşamaktadır. Cinderes İlçesinde bulunan 2 düzenli kampta 5.100 kişi bulunmaktadır. Zeytindalı Harekat Bölgesinde 309 noktada yaklaşık 340 milyon TL değerinde insani yardım yapılmıştır. Barış Pınarı Harekat Bölgesinde Tel Abyad ve Rasulaynda 321 köyde yaklaşık 235 bin kişi yaşamaktadır. Bölgede yaklaşık 108 milyon TL değerinde insani yardım yapılmıştır. İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesinde ise 39’u düzenli, 969’u dağınık kamplarda toplam 1.217.527 kişi yaşamaktadır. Söz konusu bölgelerde bulunan 72’si düzenli, 1.059’u dağınık olmak üzere toplam 1.131 kamp bulunmakta ve yaklaşık 1.493.000 kişi yaşamaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile çok zor şartlarda yaşayan bu insanların en temel yaşam hakkı olan barınma şartlarının iyileştirilmesi, çadırların briket evlere dönüştürülmesi çalışmaları başlatılmıştır. Bu kapsamda İnşası planlanan 52.000 briket evin 32.000 tanesi tamamlanmış, 18.398’ine aileler yerleştirilmiştir. Kalan evlerin tamamlanması için çalışmalar hızla devam etmektedir”

Müdahale Daire Başkanı Yusuf Aysu ise danışman personel kapasitesini geliştirme programının ilkinin Gaziantep’te düzenlendiğini belirterek Suriye’ye yönelik yürütülen insani yardım faaliyetlerinde görev alan AFAD Danışman personelinin görevine başlamadan önce, tarihin kendilerine yüklediği sorumluluğu bir defa daha hatırlatmak, yürütülen insani yardım faaliyetlerimizin daha etkin ve verimli yerine getirilmesini sağlamak amacıyla programı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Beş gün sürecek kapasite geliştirme programına 26 İlden toplam 45 kursiyer, 6 eğitmen ve 7 bölge koordinatörü katılarak tecrübe ve deneyim paylaşımı yapacak. 



Haber okunma sayısı: 1541

htmlPaginator

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER