AKP
AKP

SAĞLIKTA SORUNLAR NE ZAMAN BİTECEK?

14 Ağustos 2014 Perşembe 09:25
saglikta-sorunlar-ne-zaman-bitecek

MHP Tokat milletvekili Dr. Reşat Doğru, İnsanın ruhen ve bedenen bir bütün olarak ömrünün sonuna kadar yaşaması en önemli hedefidir. Hiç kimse bedenen ve ruhen sosyal yönden yaşam mücadelesinde zayıf ve güçsüz olmak istemez. Bu yönden bakılınca sağlık sektörünün ve onu sunan kurumların ne kadar önemli olduğu da ortaya çıkmakta olduğunu belirtti.

Sağlık sektörü denilince kutsal görev yürüten doktor, eczacı, diş hekimi ebe, hemşire, sağlık memuru ve tüm sağlık çalışanlarımız ve onların çalışma yerleri hastaneler, sağlık kurumları aklımıza gelir.

Sağlık çalışanlarının problemleri maalesef AKP iktidarında, son 12 yılda artarak devam etmektedir. Özlük hakları, emeklilik hakları, çalışma şartları birçok sorun artarak devam etmiştir.

Ancak bütün bunların yanında bir önemli konuda son yıllarda, son günlerde artış gösteren sağlık çalışanlara yapılan şiddettir. Gün geçmiyor ki, ülkemizin birçok yerinde doktora, hemşireye, sağlık çalışanlarına saldırı yapılmasın. Her gün yeni bir olayla karşılaşıyoruz. Doktora saldırılıyor. Hastanın canını kurtarmaya çalışan hekim canından oluyor. Öldüresiye saldırıya maruz kalıyor.

Hemşire, doktor, çalışanlar acil servislerde kapalı bir odaya kendilerini kapatarak saldırıdan kurtulmaya çalışıyorlar. Bu hafta birçok hastanede sağlık çalışanları saldırıları şiddetle kınamak yetkililerin dikkatlerini çekmek için eylemler yaptılar konuşmalar yaptılar.

Ancak üzülerek izliyoruz ki sağlık çalışanının sesi maalesef duyulmuyor. Devletimizin yetkilileri olayları sadece basından takip ediyorlar. Araştırma, soruşturma yapıyoruz diyerek geçiştiriyorlar.

Bunları kabul etmek mümkün değil. Sağlık çalışanı geceli, gündüzlü çalışarak mahzun, yardıma muhtaç, insanlara yardım etmeye çalışmaktadırlar. Yani fedakârlık üzerine fedakârlık yapıyorlar. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle ilgili toplumun bütün kesimlerinin duyarlı olması, tepki göstermesi gerekmektedir. Bunu bekliyoruz.

Sağlığa şiddetle ilgili TBMM’de geçtiğimiz yıllarda araştırma komisyonu kurulmuştur. Komisyon çok önemli çalışmalar yapmış ve kamuoyuna da sunmuştur. Raporun son bölümünde çok önemli tespitler ve öneriler mevcuttur. Ancak bu araştırmada, diğer meclis araştırmaları gibi TBMM’nin tozlu raflarına havale edilmiş ve orada durmaktadır. Raporda üzerinde durulması gereken çok önemli tespitler vardır.

Devlet sağlık çalışanını, sağlık çalışanı da onu korumalıdır. Sağlık çalışanına psikolojik ve fiziksel şiddet uygulanmasını önlenmesi için gereken her türlü hukuki ve idari tedbirler alınması gereklidir. Bununla ilgili önerilerimizi sunuyoruz.

-         Şiddet ile karşılaşan sağlık çalışanına hukuki ve tıbbi ve sosyal destek sağlanması,

-         Sağlık kurumlarının risk değerlendirmesi yapılmalı, şiddet riskinin fazla olduğu alanlarda güvenlik önlemleri arttırılmalıdır.

-         112 çalışanları için bütün yerlerde komuta kontrol merkezleri ve istasyonlarda acil çıkış kapıları ve şifreli giriş kapıları oluşturulmalı, ambulansların ve dışarda hasta mahremiyetini ihlal etmeyecek sistemler kurulmalıdır.

-         Hasta ve hasta yakınlarının bekleme alanları ve hizmet sunulan tüm fiziki mekânlar konforlu beklemeyi sağlayacak şekilde düzeltilmelidir.

-         Hasta ve hasta yakınlarının bilgilendirilmesine özel önem verilmeli, bilgilendirme hastanın bakım ve tedavisinden sonrada sağlık personeli tarafından yapılmalıdır.

Bunların yanında sağlık çalışanlarının özlük hakları konusunda büyük beklentileri vardır. Ülkemizde üniversitelerde, sağlık çalışanları diğer birçok kurum gibi mağduriyet içerisindedir. Sağlık çalışanı çalışırken de, emekli olunca da insan gibi yaşamak istemektedir. Sağlık çalışanının düşmüş olan motivasyonunu, isteksizliğini, mutsuzluğunu mutlaka düzeltmeliyiz. Bu konuda tespitlerimiz şunlardır.

-     Sağlık çalışanlarının özlük hakları mutlaka düzeltilip iyileştirilmeli, emeklilere insanca yaşaya bilecekleri maaş verilmelidir.

-     Döner sermaye ve performans uygulamasında çok ciddi adaletsizlik vardır. Bu giderilmelidir.

-     Görevde yükselme sınavları adil bir şekilde yapılmalı mutlaka tam olarak uygulanmalıdır.

-     Mesai çalışma saatleri mutlaka düzeltilmelidir. Hastane çalışanları öğle saatlerinde aktif çalışıyorlar, mesai arası boşlukları yoktur. Bu yönlü olarak fazla mesai ücreti verilmelidir.

-     Sağlık çalışanlarına tüm branşlar da lisans hakkı verilmelidir.

-     Atama nakil yönetmeliği yeniden düzenlenmelidir. Yıllarca Anadolu’nun çeşitli yerlerinde imkânsızlık içinde çalışan personele bazı kolaylıklar sağlanmalıdır. Eş durumu tayinlerinde insanlar çok şikâyetçidir. Tayinler kolaylaştırılmalıdır.

-     Nöbet ücreti çok yetersizdir. İyileştirilmesi gerekir.

-     Hasta hakları merkezleri, Sağlık İletişim Merkezlerine çevrilmelidir. Orada çalışan insanlara da bazı haklar verilmelidir. Kamu görevlisi olmayan taşeronlar dâhil sağlık çalışanları daimi kadroya alınmalı, insanların mağduriyeti giderilmelidir. Taşeron çalışanlar ile ilgili düzenlemeler, çalışanlar lehine yapılmalıdır.

-     Hekimler ve sağlık çalışanlarının onurları AKP iktidarında kırılmıştır. Bu kırgınlığı giderici çalışmalar yapılmalı, demeçler verilmelidir.

-     Koruyucu sağlık hizmetlerine mutlaka çok önem verilmelidir. GDO’lu hazır gıdalar, ürünlerde tahlil edilmeli sağlığa zararlı olanlar tespit edilip, kamuoyuna açıklanmalıdır.

-     Hastane Birlik Başkanları, çalışanlar arasında ayrım yapmamalıdır. Sendika seçme özgürlüğü ortadan kaldırılmamalıdır. İsteyen istediği yere üye olabilmelidir.

          Sonuçta sağlıkta ciddi sorunlar vardır. Çalışanlar, hizmet alanlar, bunların sorunlarının ortaya koymak ve öneriler için araştırma önergesi hazırlanmıştır.

 

 

Haber Kaynağı: YHA

Haberin etiketleri:

SAĞLIKTA, SORUNLAR, NE, ZAMAN, BİTECEK?


Haber okunma sayısı: 3289

htmlPaginator

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER