canlı yayın

MİLLETVEKİLİ DURMAZ: “ MEMLEKETİMİZİN HER BİR KARIŞ TOĞRAĞI BİZE MİRAS DEĞİL EMANETTİR, EMANETİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ”

06 Ocak 2021 Çarşamba 22:25
milletvekili-durmaz--memleketimizin-her-bir-karis-togragi-bize-miras-degil-emanettir-emanetimize-sahip-cikacagiz

Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, beraberinde İl Başkanı Çağdaş Kurtgöz ve İlçe Başkanı Metin Erçıktı ile Reşadiye ilçesinde bir dizi ziyaretlerde bulundu.

Durmaz ve beraberindeki heyet, Belediye Başkanı Mustafa Yılmaz’ı, Ziraat Odası Başkanı Enver Aygün’ü, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Nizamettin Doğan’ı, Şoförler Odası Başkanı Uğur Uçar’ı, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Yusuf Demirel’i, İYİ Parti ilçe Başkanı Ayşegül Karabay’ı, MHP İlçe Başkanı Erol Şimşek’i, Reşadiye Gazetesi sahibi Sait Ünal’ı ve Reşadiye Haber Sitesi sahibi Gültekin Yiğit’i ziyaret ettiler.

Yağşiyan Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İlker Bekdemir, Yağşiyan Köyü Muhtarı Sinan Meydan ve Selemen yaylasının tahribatına karşı olan köy muhtarlarıyla bir araya geldiler.

Durmaz yaptığı açıklamada:” Reşadiye ilçemizde Selemen yaylası, Demircili, Kuyucak ve Yağşiyan yöresini ilgilendiren ve Ordu’nun Mesudiye ilçesinin bir bölümünü de kapsayan 2 adet Arama Ruhsatı alınmış. Yağşiyan yöremizdeki alan 1970 Hektar, Kuyucak yöresindeki 1948 Hektar. Yaklaşık 40 bin dönümlük bir alanda siyanürle altın aranmak istenmesi, yöremize vereceği telafisi olmayan, onarılamayacak zararları hakkında bilgilendirme yaptık.

Foto Kerem beyi ziyaret ettik, Kerem beyin arşivinden yöreye ait fotoğrafları da sosyal medya hesabımızdan paylaştık. Yöreyi hiç görmeden arama ruhsatı verenler o fotoğraflara iyi bakmalı. Biz yöremizin o güzelliğini, bitki çeşitliliğini, yaylalarımızda meleyen kuzularımızı koyunlarımızı, yayılıma çıkan inek sürülerimizi görmek istiyoruz. Hem yöremizde insanların köye dönüşünü sağlamak, hem köyde yaşayanların göçmemesi için proje yapacağız, koyun yetiştiriciliğine teşvik edeceğiz hem de o güzelim yaylalarımızı maden arattırıp tarumar ettireceğiz. Yaylasını elinden aldığımız köylüye koyunu versek nerde yetiştirecek? Suyunu zehirlediğimizde ineğine, koyununa suyunu nerden içirecek?

Maden aramak için açılacak sondajlar, patlatmalar, harfiyatla oluşacak dağlar sonucu Reşadiyemizin Termal suyunun, yeraltı sularının kirlenmesi sonucu tehlikeye düşeceği bizzat Bilim İnsanları tarafından söylenmektedir.

SELEMEN YAYLASINDA 5 ASIRDIR PAZAR KURULMAKTADIR

Selemen Yaylası 1700 rakımlı geniş yemyeşil alanda kurulan Reşadiye - Ordu sınırı arasında tarihi özelliği olan bir yayladır. 1514 yılında Yavuz Sultan Selim ordusu ile birlikte bu bölgede konaklamış ve cuma namazını bu yaylada kılmıştır. O günden günümüze kadar ilkbahardan itibaren ilk kar düşene kadar her cuma günü bu yaylada geleneksel yayla pazarı kurulmaktadır. Tokat, Ordu, Samsun, Giresun, Sivas illerine bağlı bölgedeki ilçe insanları ürünlerini 5 asırdır bu pazarda satmakta ve ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Selemen Yaylası

pazarında alışverişler mübadele(değiş-tokuş) usulü ile de yapılır. Bu durum yörenin kültürel bir zenginliğidir.

BOLAMAN ÇAYININ ÇIKIŞ NOKTASIDIR

Ordu Bolaman Çayının ilk çıkış noktası da bu bölgededir. Yapılacak bir maden faaliyeti telafisi olmayan zararlara yol açacaktır.

BÖLGE 1. DERECE ARKEOLOJİK SİT ALANIDIR

Kuyucak Köyü, Kurudere ve Tepedibi mevkileri 26.02.2015 tarihinde alınan 1986 ve 1987 sayılı kararlarla Avrupa Konseyi Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Envanteri ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 1. Derece Arkeolojik Sit alanı ilan edilmiştir.

ANAYASAMIZIN 56. MADDESİ BİZ VATANDAŞLARA GÖREV VERMEKTEDİR

Anayasamızın 56. Maddesinde “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların görevidir” diye net bir şekilde ifade edilmiştir. Bizler Anayasamızda vatandaş olarak bize verilen bu görevimizi yerine getirecek ve doğamızın kirletilmesine, zehirlenmesine izin vermeyeceğiz. Her türden canlı yaşamına son verecek adı Bakır, Altın ne olursa olsun doğamızı kalıcı olarak tahrip edecek, bölgemizi yaşanılamaz hale getirecek, sadece birilerini zengin edecek projelere karşıyız.

HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Bu ülkenin coğrafyasını, bu nadide toprakları yaşanılır kılma noktasında verilecek her türlü zarara tüm Reşadiyeli hemşerilerimizle el ele, omuz omuza vererek siyaset üstü ortak bir duruş sergileyeceğiz. Reşadiye ilçemizin tüm dinamiklerini ziyaret ettiğimizde yöremize karşı olan hassasiyetlerini ve duyarlılıklarını gördük. Duyarlılıkları ve siyaset üstü verdikleri destekleri için çok teşekkür ederiz. Şifa kaynağı kaplıcalarımıza, tarihi zenginliklerimize, yaylalarımıza, suyumuza, toprağımıza, doğamıza, geleceğimize hep birlikte sahip çıkacağız. Birlikte Başaracağız! 



Haber okunma sayısı: 1331

htmlPaginator

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER