AKP
AKP

ESNAFIN YÜZÜ YİNE GÜLMEYECEK

14 Ocak 2015 Çarşamba 13:13
esnafin-yuzu-yine-gulmeyecek

Onlar küçük esnaf ve sanatkârın Anayasanın 173. Maddesine göre korunmasını bekliyorlardı.

  
Milliyetçi Hareket Partisi Tokat Milletvekili Dr. Reşat Doğru’nun TBMM’de görüşülmekte olan 675 sıra sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı ile ilgili yapmış olduğu konuşma da, Ülkemizde esnaf ve sanatkârlar yıllardan beri AVM’ler ve kendilerini ilgilendiren bir kanun çıkarılması için çok büyük mücadele verdiler. Zaman zaman binlerce imza topladılar. Mitingler yaptılar. Yetkililere seslerini duyurmak için büyük çaba gösterdiler vurgusunu yaptı.

Çünkü görüşülecek olan kanun ekmek teknelerinin yok olmaması ve işsiz kalmaması için bir fırsat. Ancak görüşülen kanun beklentilerine yeterli cevap veremedi.

Onlar küçük esnaf ve sanatkârın Anayasanın 173. Maddesine göre korunmasını bekliyorlardı.

Bu gün ülkemizde birçok kasabalar dâhil gelişigüzel açılmış alışveriş merkezleri ve büyük mağaza zincirleri ile, mücadele edecek güçleri yoktur. Bir süpermarket şubesinin açılması 70 tane küçük esnafın kapanması demektedir.  Vahşi, kapitalizm uyguladığı emperyalist yöntemlerle küçükleri yutuyor, zenginlik üzerine zenginlik katıyor.

Küçük esnaf AVM’lerin bayram günleri ve haftanın bir günü kapalı olmasını ve kendilerinin nefes alması istiyorlar. Nüfusa, gelişmişlik durumuna göre şubeler açılmasını ve devletin kendilerine destek olmasını bekliyorlar. Bugün itibariyle esnaf olup ta borcu olmayan, bankadan kredi almayan yok gibidir.

Son 10 yılda küçük esnaf ve sanatkâr,  3 misli icra dosyası ile karşı karşıyadır. Borcunu ödeyemeyen esnafın dükkânlarına icra gelmekte, iş yerini kaybetmektedir.  Bu kanunun çıkması ile beraber, küçük esnaf borçları daha fazla artacaktır.

Küçük esnafa vergi kolaylığı ve indirimi gibi bazı imkânlar sunmak durumundayız. Çünkü o insanlar hasta olunca dükkânı kapanmakta,  gelirlerinde sıkıntı çekmektedirler. Memur, işçi nasıl çalışmadığı zaman maaşı devam ediyorsa, esnafa da bir kolaylık sağlanmalıdır.

Getirilen kanunla AVM’de, yerel ürünler, ayrılan bir yerde satılabilecektir denilmektedir. Bu düşünce güzeldir. Ancak uygulanabilirliği şüphelidir.  Kanun daha güzel şekilde konuyu tarif edebilir. Küçük üretici korunabilir. Ancak bu da yapılmamıştır.

Yani kör topal bu kanunla karşı karşıyayız. Ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyoruz.

Haber Kaynağı: YHA

Haberin etiketleri:

MHP, Tokat, Milleetvekili, reşat doğru


Haber okunma sayısı: 2059

htmlPaginator

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER