AKP
AKP

CHP’Lİ DURMAZ’DAN ARTAN YEM FİYATLARINA TEPKİ!

30 Nisan 2020 Perşembe 19:16
chpli-durmazdan-artan-yem-fiyatlarina-tepki

CHP’Lİ DURMAZ’DAN ARTAN YEM FİYATLARINA TEPKİ! CHP Tokat Milletvekili, TBMM İdare Amiri Kadim Durmaz artan yem fiyatlarının üreticiye etkilerini yazılı bir önerge ile TBMM gündemine taşıdı./

Covid-19 salgını ile birlikte hayvansal üretim ve tarım sektörünün artan üretim maliyetleri, kesim fiyatlarının düşmesi ve talebin azalması nedeniyle zor durumda olduğuna dikkat çeken Durmaz, salgının etkileri üzerine tespit çalışmasının yapılarak acil eylem planlamasının uygulamaya konulması konusunda çağrıda bulundu.

Tarım Ve Hayvancılık İçin Acil Eylem Planı Hazırlanmalı!

Covid- 19 salgınının hayvansal üretim ve tarım sektörünü üzerindeki etkilerin tespit edilerek acil eylem planlamasının yapılması çağrısını yapan Durmaz, başta yem fiyatları olmak üzere üreticilerin maliyetlerinin arttığına dikkat çekti. Durmaz verdiği önergede, özellikle yem fiyatlarındaki yüzde 30’lara varan zam oranı ile birlikte yaşanan artışla üreticilerin nefes alamaz hale geldiğini ve bu durumun böyle devam etmesi halinde üreticilerin üretimden çekilmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Yetiştiricilerin yem maliyetlerinin tamamını sübvanse etmeyi düşünüyor musunuz?

Uzmanlar tarafından yeni koronavirüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirici gıdalar tüketilmesinin tavsiye edildiğini, salgınla birlikte temel gıdaya olan talebin arttığını belirten Durmaz, yükselen kur ve artan maliyetler ile birlikte bu ihtiyacın karşılanmasının zorlaştığını, bu ürünleri sağlayacak olan küçük aile işletmeleri ve büyük işletmelerin nefes alacak durumları olmadığını vurguladı. Ve “Yetiştiricilerin yem maliyetlerinin tamamını sübvanse etmeyi düşünüyor musunuz?” sorusunu sordu.

Yem bitkisi üreten yetiştiricilere faizsiz, uzun vadeli finansman sağlamalı!

Hayvansal ve tarımsal üretimin artması ve üreticinin korunması için, yem bitkisi üreten yetiştiricilere faizsiz ve uzun vadeli finansman desteğinin şart olduğunu vurgulayan Durmaz, ülke olarak sıkıntılı bir süreçte olduğumuzu belirterek kamusal bir görev bilinciyle “örneğin et açığında Et ve Süt Kurumu devreye girip gemilerle nasıl hayvan veya et getiriyorsa, Toprak Mahsulleri Ofisi nasıl arpa buğday getiriyorsa işte bugünde TMO soya, ATK ve DDCS gibi protein kaynaklarının ithalatını bizzat yapıp yem üreten firmalara temin etmelidir” açıklamasını yaptı.

Durmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı Pakdemirli tarafından yanıtlanmak üzere verdiği soru önergesinde şu soruları sordu:



1. Hayvansal üretim ve gıda ihtiyacının karşılanmasında aksaklık yaşanmaması için acil eylem planı uygulanmayı düşünüyor musunuz?

2. Yem fiyatlarına gelen zamlara karşı üreticiyi rahatlatmak adına tedbirler alınmış mıdır? Alındıysa ne gibi tedbirler alınmıştır?

3. Yem sanayicileri artan döviz kuru nedeniyle hammadde maliyetindeki artışı fiyatlara yansıtmaktadır. Petrol fiyatlarının düşmesi sonucu nakliye maliyetindeki düşüş neden yem fiyatlarına yansıtılmamaktadır?



4. Yem bitkisi üreten yetiştiricilere faizsiz, uzun vadeli finansman sağlamayı düşünüyor musunuz?



5. Yetiştiricilerin yem maliyetlerinin tamamını sübvanse etmeyi düşünüyor musunuz?



6. Toprak Mahsulleri Ofisini yem firmalarına ithal hammadde temini konusunda devreye sokmayı düşünüyor musunuz?



7. Kurban Bayramında kurban satış ve kesim yerlerindeki altyapı çalışmalarına başlanmış mıdır? Salgın koşullarında bu süreç nasıl işleyecektir?



8. Hayvansal üretim yapan yetiştiricilerin kredilere başvuru şartları kolaylaştırmayı düşünüyor musunuz?

 



Haber okunma sayısı: 1508

htmlPaginator

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER


YAZARLAR

MALATYA - HAVA DURUMU

MALATYA

ÇOK OKUNANLAR


  • Haber bulunamadı

FOTO GALERİ