canlı yayın

CHP'den Tütüncülere Destek.

07 Ocak 2020 Salı 19:22
chpden-tutunculere-destek

Kiraz; "Tamam, açık tütün satmak yasak, kabul edelim, peki ürettiğimiz tütünü kime, nasıl satacağız, biri bunu izah etsin.. CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, tütüncü esnaflarını ziyaret ederek, esnafın tütünlerine el konmasına ve esnafa cezai işlem yapılmasına tepki gösterdi, esnafa destek olduklarını ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, geçtiğimiz günlerde tütünlerine yapılan baskınlar sonucu el konulan ve haklarında cezai işlem uygulanan tütüncü esnafına destek olmak amacıyla bakırcılar pazarı etrafında yer alan tütüncü esnaflarını ziyaret etti.

"VİCDANSIZLIK"

'Yasal alt yapısı tamamen oluşmamışken, bir sürü aksaklık varken, kooperatifler henüz yasal olarak kurulmamışken bu baskınların yapılması, tütünlere el konulması en basit tanımıyla vicdansızlıktır' diyen Enver Kiraz; "Malatya’da tütün satıcısı esnafların yaşadığı önemli bir sıkıntı var. Bu arada bir baskınla karşı karşıya kaldılar. Kendilerine cezalar yazılıyor, tütünleri toplatılıyor. Bu kış gününde hepsi evine ekmek götürebilmek için burada satış yapmaya çalışırlarken, zaten satışların düşük olduğu bir dönemde böyle bir uygulamayla karşılaştılar ve açlıkla karşı karşıya geldiler. Buradaki temel mesele şu: Bir yasa çıktı, bu yasanın Meclis’te değiştirilmesi noktasında bizim bir mücadelesi var, Malatya Milletvekilimiz Veli Ağbaba bunu takip ediyor. Üretici üretiyor, kendi dükkânında satıyor. Üretici ürettiğinde tütününü nereye satacak, böyle bir belirsizlik var. Bu belirsizliğin olduğu ortamda tütüncülere birilerinin yol göstermesi gerekiyor. Bunun yasal alt yapısını oluşturmanız gerekiyor. Yasal alt yapısı tamamen oluşmamışken, bir sürü aksaklık varken, kooperatifler henüz yasal olarak kurulmamışken bu baskınların yapılması, tütünlere el konulması en basit tanımıyla vicdansızlıktır. Hele bu kış gününde insanların ekmeklerinin elinden alınması bir başka vicdansızlıktır. Şu anda Türkiye’nin bütün illerinde bu tütün satışı gerçekleşiyor. Dolayısıyla Malatya’da böyle bir uygulamanın olduğunu biliyoruz ama Doğanşehir’de, Adıyaman’ın birçok ilçesinde tütün üretiliyor. Tütün üretmek serbest, ama tütünü götürüp kime satacağınız konusunda bir yol, yöntem çiftçiye de gösterilmiyor" ifadelerinde bulundu.

"ESNAF DÜKKANINA KİLİT VURMUŞ"

Borç içinde olan birçok esnaf dükkanına kilit vurmuş diyen Kiraz; "Tamam, açık tütün satmak yasak, kabul edelim, peki ürettiğimiz tütünü kime, nasıl satacağız. Bunu gelip bize izah edin, tütüncü esnafına izah edin, tütün esnafı, üreticisi de o yöntemle tütününü getirip pazarlasın. Herhangi bir kooperatif kurulmuş mu, kurulmamış. Muhatap var mı, yok. Tütününü köyden getirirken, ya da ambarından çıkarıp çarşıya getirirken tütününe el konuluyor. Ürettiğim bu tütünü ne yapacağım? Bunun alt yapısının oluşmaması nedeniyle tütünün toplatılmasına müsaade edilmemesi gerekiyor. Alt yapısı oluşturulduktan sonra buradaki hem üreticiye hem satıcılara bir yol göstererek bu uygulamanın yapılması gerekiyor. Ruhsatlar verilmiş, belediyeye vergilerini ödüyor bu insanlar. Bu insanlar tütünle birlikte başka ürünler de satıyorlar. Ama şimdi dükkânları gezdiğimizde yüzlerce tütüncü esnafı maalesef dükkânlarına kilit vurmuş, bu soğukta dükkânlarının önünde oturuyorlar. Evine götüreceği ekmeği yok. Bu mağduriyet, bu vicdansızlık kabul edilebilir bir şey değil. Bununla ilgili her türlü mücadeleyi vereceğiz" dedi. 



Haber okunma sayısı: 1585

htmlPaginator

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER