AKP
AKP

CHP Milletvekili Gürer’in 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü mesajı:

30 Nisan 2020 Perşembe 12:26
chp-milletvekili-gurerin-1-mayis-emek-ve-dayanisma-gunu-mesaji

Gürer: “Virüs, insanlığın emekçilere çok şey borçlu olduğunu gösterdi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, virüs nedeniyle zor bir dönemden geçen dünyada, insanlığın işçi ve emekçilere ne çok şey borçlu olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını söyledi. Taşeron sistemin tamamen sonlandırıldığı, kayıt dışı çalışmanın bitirildiği, iş cinayetlerinin olmadığı, örgütlenmenin önündeki tüm engellerin kaldırıldığı ve emeğin değer bulduğu bir çalışma hayatı dileyen Gürer, bu zorlu süreçte başta sağlık sektöründe çalışanlar olmak üzere tüm emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutladı.

GÜRER’İN 1 MAYIS MESAJI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 1 Mayıs 1886 yılında Amerika’da işçilerin greviyle başlayan ve sonraki yıllarda işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma gününe dönüşen süreçte 1 Mayıs kutlamalarının ülkemizde zaman zaman sekteye uğradığını ancak çalışanların sorunlarının dile getirilmesi açısından önemli bir gün olduğunu belirtti.

GÖNLÜMÜZ EMEKÇİLERLE

Korona virüs salgını nedeniyle bu yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün meydanlarda kutlanamayacağını anımsatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Her ne olursa olsun, bizim kalbimiz emekçilerimizle, işçilerimizle olacak. Emekçilerin sorunlarını ve taleplerini her fırsatta dile getiren ve çözümü noktasında mücadele eden bir milletvekili olarak, işçilerimizin, emekçilerimizin tüm beklentilerinin karşılandığı bir sürece ulaşmalarını canı gönülden diliyorum” dedi.

İŞ CİNAYETLERİ SONLANDIRILMALIDIR

Türkiye’de 2019 yılında iş kazalarında 1736 emekçinin hayatını kaybettiğini, son 17 yılda iş cinayetlerine kurban giden işçi sayısının ise 24 bini aştığını belirten CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizin iş kazalarında Avrupa birincisi ve dünya üçüncüsü olmasının üzüntüsünü yaşadıklarını vurguladı. Meslek hastalıklarının önlenmesine yönelik AKP iktidarının ciddi çalışma yapmadığına da işaret eden Gürer, iş cinayetlerinin önlenmesi ve sonlandırılması için yürüttükleri siyasal mücadeleye devam edeceklerini ifade etti.

TAŞERON SİSTEM HALEN DEVAM EDİYOR

696 sayılı KHK ile kamuda çalışan taşeron işçilerin tamamının daimi kadroya alınacağı yönünde söz verilmesine rağmen halen yüzbinlerce işçinin taşeron olarak çalıştığını da anımsatan CHP Milletvekili

Ömer Fethi Gürer, “Kamuda kiralık araç şoförleri, hastane bilgi işlem çalışanları, görüntüleme merkezlerindeki görevliler, sosyal tesis çalışanları, TYP’liler, karayolları, demiryolları ve PTT çalışanları, milli parklarda çalışanlar, belediye şirketlerinde çalışanlar, Orman ve DSİ çalışanları ile diğer tüm KİT’lerde çalışanlar halen bir umutla daimi kadroya alınmak için beklemekte olup bir an önce alımları sağlanmalıdır” diye konuştu.

KADIN VE ÇOCUK İŞÇİLERİN SORUNLARI HER GEÇEN YIL ARTIYOR

Kadın ve çocuk işçilerin yaşadıkların sorunların her geçen yıl biraz daha arttığını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde 5-17 yaş arasındaki her 100 çocuktan 4.4’ünün çalıştığını, bunların yüzde 34.3’ünün de ne yazık ki eğitimlerine devam edemediğini söyledi. Ekonomik sorunların artmasının çocuk işçi sayısındaki artışı da etkilediğini belirten Gürer, bu sorunun mutlaka çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydetti.

KURALSIZ VE GÜVENCESİZ ÇALIŞMA

Türkiye’de çok sayıda işçinin esnek, güvencesiz ve kuralsız bir şekilde çalıştırıldığının bilinmesine rağmen, bu sorunların çözümüne yönelik AKP iktidarının her hangi bir girişimde bulunmadığını anlatan CHP Milletvekili Gürer, örgütlenmenin ve sendikalaşmanın önündeki engellerin de bir an önce kaldırılmasını istedi.

İŞSİZLİK ALDI BAŞINI GİDİYOR

Son yıllarda işsizlik sayısındaki artışa da dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, resmi verilere göre 4 milyon 398 bin olan ve yüzde 13.7 olarak açıklanan işsizlik sayısının gerçekte 8 milyonu bulduğunu ve Corona virüs ile bugün bu rakamın 10 milyonu aştığını vurguladı. Çalışanların yüzde 32.3’ünün kayıt dışı ve sosyal güvencelerden yoksun olarak çalıştırıldığına işaret eden Gürer, “Son açıklanan işsizlik rakamlarında korona virüs salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında kapatılan işyerlerindeki çalışan ve bugün işsizler kervanına katılan yüzbinlerce vatandaş eklenmedi. İşsiz sayısı bir sonraki rakamlarda artacak ve iki katına çıkacak. Bu durum ne yazık ki ülkemizde zaten hat safhada olan işsizlik ve istihdam sorununu daha da içinden çıkılmaz bir hale sokacak” şeklinde konuştu.

EYT’LİLERİN YÜZÜ NE ZAMAN GÜLECEK?

Ülkemizde iş yaşamında var olan en önemli sorunlardan birinin de emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olduğunu ifade eden Gürer, bugün sayıları 3 milyonu aşan EYT’liler için hükümetin hiçbir girişimde bulunmamasının üzüntü verici olduğunu belirtti. Emeklilikte Yaşa Takılanların ise verdikleri mücadele sonucunda haklarını mutlaka alacaklarını belirtti. Üniversiteli işçilerin de özlük haklarının kamuda sağlanmadığına dikkat çeken Gürer, staj ve çıraklık sürelerinin yaşlılık sigortası için işe başlangıç tarihi olarak sayılması ve emeklilik için SGK öncesi doğum yapan kadınlara ise bu süreci borçlanma yolunun açılması gerektiğini ifade etti.

EMEK, TÜRKİYE’DE AKP İLE DEĞER BULMUYOR

17 yıllık AKP iktidarı döneminde emeğin değer bulmadığını, güvencesiz işçi çalıştırmanın gelenek hale getirildiğini, asgari ücretin açlık sınırı ile kafa kafaya gittiğini, iş sağlığı ve güvenliği için hiçbir önlem alınmadığını ve iş yaşamındaki sorunların her yıl katlanarak arttığını vurgulayan Gürer, “Umut ediyorum ki, bu 1 Mayıs bu sorunların konuştuğumuz son 1 Mayıs olur. Öncelikle ülkemizi ve tüm dünyanın etkisi altına alan korona virüs salgınının en kısa zamanda, insanlığın korkulu rüyası olmaktan çıkması ve akabinde de iş yaşamındaki sorunların son bulmasını temenni ediyorum. Sendikal özgürlüklerin önünün açıldığı, emeğin değer bulduğu, eşit işe eşit ücret ve kadro sağlandığı, kayıt dışı

çalışmanın son bulduğu, iş cinayetlerinin olmadığı bir sürece girme umuduyla, başta sağlık sektöründeki emekçilerimiz olmak üzere tüm işçi ve emekçilerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü kutluyorum. İşçilerin varlığı ile dünyada yaşamın sürdüğü unutulmamalıdır. Fabrikada, tarlada yaşamın her alanında bulunan emekçilere selam olsun ” ifadelerini kullandı. 



Haber okunma sayısı: 1373

htmlPaginator

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER