AKP
AKP

Ağbaba; ‘100 Bin Üretici Devlete Güvendi, Mağdur Edildi’

12 Kasım 2019 Salı 19:08
agbaba-100-bin-uretici-devlete-guvendi-magdur-edildi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “İyi Tarım Uygulaması yapan üreticilere 24 Ekimde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile destek verileceği açıklandı, 9 Kasımda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından destek ellerinden alındı. Devlet ciddiyeti 15 Gün arayla ayaklar altına alındı” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı projesi olan İyi Tarım Uygulamaları (İTU) on yıldır hibe desteği ile desteklenirken,son 5 yılda projeye dahil olan çiftçilerle birlikte Türkiye genelinde 100 bin üreticinin İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım yapmaya başladıkları belirtiliyor. 2019 yılı üretim sezonunda Türkiye genelinde 100 bine yakın çiftçisi siteme dahil edilerek , ürünlerini belli miktarda masraf yaparak sertifikalandırmıştır.

ÜRETİCİ AÇLIĞA, SEFALETE VE İCRA DAİRELERİNE MAHKUM EDİLİYOR

9 Kasım tarihli Tarım ve Orman Bakanlığı tebliği ile son 3 yıldır destek alan İyi Tarım Uygulaması yapan üreticilere destek verilmeyeceğinin açıklanması onbinlerce üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “AKP göz göre göre üreticileri açlığa, sefalete ve icra dairelerine mahkum ediyor. Her yıl Mayıs-Haziran aylarında bakanlık tarafından destekleme tebliği ile beraber İyi Tarım Uygulamaları destekleri açıklanırken,2019 yılında bu durum sekteye uğramış ve 24 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete’de 1691 Karar Sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile 2019 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar yayımlanmıştır. Cumhurbaşkanlığı tebliği ile bireysel sertifikasyon için 40 TL grup sertifikasyon için 20 TL hibe desteği verileceği çiftçilere duyurulmuştur. Ancak 9 Kasım 2019 Tarihinde yayımlanan Tarım Bakanlığı’nın 30.943 sayılı tebliğinin 24. Maddesinin (ü) bendinde yer alan ‘2016 yılından başlamak üzere aralıksız olarak üç yıl İTU desteğinden yararlananlar, 2019 üretim yılı İTU desteğinden faydalanamaz’ ibaresi sistemdeki 100 bine yakın çiftçiyi biranda sistem dışında bırakmıştır” ifadelerini kullandı.

NEREDE DEVLET CİDDİYETİ?

Ağbaba, “Yani Cumhurbaşkanı 24 Ekimde ‘ İyi Tarım Uygulaması ve organik tarım desteği vereceğiz’ derken, Tarım Bakanlığı ‘Hayır 3 yıldır destek alanlara destek verilmeyecek’ diyor. Oysa İyi Tarım Uygulamaları 7-8 yıldır devam ettiriliyor. Malatya’da 10 bin, Türkiye genelinde 100 bin üretici 7 yıldır bu desteği alıyor. Son 3 yıldır almak şartı neredeyse tüm üreticileri kapsıyor” dedi.

MAYIS AYINDA AÇIKLANACAKTI,EKİME ERTELEDİLER

“Destek veriliyor gibi yapıp vermeyenler bir golü de destek tarihini erteleyerek attılar” ifadelerini kullanan Veli Ağbaba, “Her yıl Mayıs Haziran’da açıklanan destek bu yıl Ekim sonunda açıklandı. Tebliğ 2019 yılını kapsadığından çiftçi destekten mahrum kaldığı gibi devletine güvenerek yaptığı tüm yatırım cebinden çıkmış oldu.Her yıl destek alan üreticiler de analizleri yaptırarak, tüm masrafları cebinden ödeyerek üretim yaptılar,destek alacaklarını sanırken AKP tarafından ters köşe yapıldılar” dedi.

MADDE TEBLİĞDEN ÇIKARILMALI, MAĞDURİYET GİDERİLMELİDİR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba “Özellikle Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya gibi şehirlerde yıllardır iyi tarım uygulaması yapılıyor. Yaklaşık 10 bin üreticinin bu sertifikası var. Geçtiğimiz yıl belirtilen destekten dolayı Malatya’daki üreticilere 2 milyon lira ödendi. Ancak bu tebliğde değişiklik yapılmazsa gelecek yıl bir delikli kuruş bile ödenmeyecek.15 Gün arayla üreticilere Cumhurbaşkanının müjde verip, tarım bakanlığının geri adım atması kabul edilemez. Yapılan bu ters köşe politikasına son verilmelidir. Tarım Bakanlığı yüz bin üreticiyi mağdur edecek ilgili maddeyi derhal tebliğden çıkarmalıdır.”ifadelerini kullandı. 



Haber okunma sayısı: 950

htmlPaginator

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER


YAZARLAR

MALATYA - HAVA DURUMU

MALATYA

ÇOK OKUNANLAR


  • Haber bulunamadı

FOTO GALERİ