AKP
AKP

Uluslararası Anadolu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ve Uluslararası El Farabi Kongresi Arapgir’de yapıldı.

18 Kasım 2021 Perşembe 19:11
uluslararasi-anadolu-tibbi-ve-aromatik-bitkiler-ve-uluslararasi-el-farabi-kongresi-arapgirde-yapildi

Uluslararası Anadolu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ve Uluslararası El Farabi Kongresi Arapgir’de yapıldı.

İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Derneği ve Arapgir Belediyesi tarafından düzenlenen kongreye, 40 ülkeden 100 ün üzerinde bilim insanı katıldı.

16-17 Kasım tarihleri arasında Arapgir Samime Aydınlar Kültür Merkezinde gerçekleştirilen Uluslararası Anadolu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ve El Farabi Kongreleri tamamlandı.

40 ülkeden yüzün üzerinde katılımcının iştirak ettiği kongrede, Tıbbi ve Aromatik olan endemik bitki türleri hakkında yapılan çalışmalar anlatıldı.

Dr. Mustafa Latif Emek, Prof Dr. Mustafa Talas, Prof. Dr. Mustafa Ünal, Atabek Movlyanov, Kaldygül Adilbekova, Merve Kıdıryüz ve Zeynep Taşkeser’den oluşan İKSAD Enstitüsü himayesi altında Discover Anatolia platformu üyeleri ve Kongre Başkanlığını Prof. Dr. Mustafa Talas yaparken Kongre Onursal Başkanlığını Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu üstlendi.

Kongrede, tıbbi ve aromatik bitkiler konusunda bildiriler sunularak tartışıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan İKSAD Enstitüsü Başkanı Mustafa Latif Emek; İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Derneği bilimsel faaliyetleri hakkında bilgiler vererek kongre içeriğinden bahsetti. 3 kongre vesilesiyle 40 ülkeden katılımcıların zoom üzerinden katılım sağlayarak sunumlarını gerçekleştirmeye başladılar. “Tabi en büyük temennimiz Arapgir'in üretmiş olduğu doğal ürünlerle uluslararası bir marka olarak tüm dünyaya açılmasıdır. Bu çerçevede Anadolu topraklarına ait tüm değerlerin dünyayla bulusturulmasinin ve bilimsel altyapıyla desteklenmesinin son derece önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Mustafa Talas ise kongre hakkında bilgiler vererek Kongrenin Onursal Başkanlığını üstlenen Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu’na teşekkür etti. Pandemi kısıtlamalarının kalkması ve toplumsal sağlığın eski haline dönmesiyle bu katılımcılarımızı Arapgir’de yüz yüze tanıştırmayı çok istiyoruz. Şuan da aramızda Kazakistan’dan gelen çok sayıda hem öğretim görevlisi hem de yüksek lisans ve doktora öğrencilerimiz var. İnşallah ileriki süreçte de çok sayıda katılımcıyla Arapgir’i ziyaret etmek isteriz. Bu vesile ile ilginizden dolayı sizlere çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Açılış programında konuşan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, “Bu kongre ile yapmak istediğimiz şey, her şeyin tüketildiği bir dönemde üretmeye ve keşfetmeye adım atmak. Yerel yönetimde ilklerin de olduğu sonuç ilişkisini ortaya çıkarmak istiyoruz. Kırsal bir kalkınma modeli oluşturarak büyük bir kalkınma hamlesi başlattık. 2010 yılında başlattığımız çalışmalar neticesinde Türkiye’de bitki kategorisinde Coğrafi İşaret Belgesi alan ilk bitki Arapgir Mor Reyhanı oldu. 2010 yılından itibaren birlikte çalıştığımız İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünde görev yapan değerli hemşehrimiz Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu hocamıza bu konuda teşekkür ediyorum. Akademik çalışmalarını yaparak tarladaki reyhanın ayırt edici özelliklerini ortaya çıkarıp ekim alanlarında üreticileri çoğalttı. Bizde bu bilgiler doğrultusunda yerelde destek olduk, oda bize destek verdi. Üreticilerimize alım

garantisi vererek teşvik ettiğimiz çalışmalarımız sonucunda Arapgir Mor Reyhanını katma değeri yüksek ürünlerde 40 ticari ürün haline dönüştürdük. Ayrıca 2019 yılından bu yana Arge ve Ürge danışmanımız İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Aliye Aras hocamızla da ilçemizde gerek flora, gerekse fauna alanlarında çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Çalışmalarımız arasında ilçemizdeki tıbbi ve aromatik bitkiler ve ayrıca endemik türler hakkında saha çalışmaları yapmaya devam ediyoruz. Bizler Arapgir adına başlatmış olduğumuz bu tarz çalışmaları inşallah gelecekte de arttırarak siz değerli hocalarımızın desteği ile sonuçlandıracağız. Yine 2016 yılından bu güne İstanbul Üniversitesinden Malatya’nın beyin gücü saygıdeğer hocamız 55 yıldır araştırmacı Nörolog Prof. Dr. İhsan Kara ile Reyhandan mor molekülleri ayrıştırarak Mormiks sağlıklı gıda katkılarının üretilmesine katkı sunduk. Bu kapsamda Kongremize destek veren ve katılım sağlayan hocalarımıza, İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünde görev yapan değerli hemşehrimiz Prof. Dr. Ali Adnan Hayaloğlu’na, İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Prof. Dr. Aliye Aras’a, Prof. Dr. 



Haber okunma sayısı: 1221

htmlPaginator

YORUM EKLE

Yorum Başlığı

Yorum

Misafir olarak yorum yapıyorsunuz. Üye Girişi yapın veya Kayıt olun.

YORUMLAR

  • Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun.

DİĞER HABERLER