canlı yayın
kucukbas-hayvancilik-sektoru-hastalik-onleme-ve-kirsal-kalkinma-programi-egitim-toplantisi

Küçükbaş Hayvancılık Sektörü Hastalık Önleme ve Kırsal Kalkınma Programı eğitim toplantısı

Fırat Kalkınma Ajansı tarafından projelendirdiğimiz ve bu kapsamda desteklenen Arguvan ilçemiz ve Battalgazi ilçemiz yetiştiricilerine uyguladığımız Küçükbaş Hayvancılık Sektörü Hastalık Önleme ve Kırsal Kalkınma Programı eğitim toplantımızın birincisini Arguvan Belediye toplantı salonunda ikincisini ise Birlik binamız da yetiştiricilerimizin yoğun katılımı ile yaptık.

mtu-bitkisel-uretim-hastaliklarina-karsi-milli-ilac-calismasini-yurutecek

MTÜ, bitkisel üretim hastalıklarına karşı milli ilaç çalışmasını yürütecek

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında bitkisel üretimdeki bazı hastalıklara karşı milli ve yerli ilaç üretiminin deneme ve ARGE çalışması Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) tarafından yürütülecek.

soguk-hava-hastaliklari-ve-domuz-gribi-vakalarini-tetikledi

Soğuk hava, hastalıkları ve domuz gribi vakalarını tetikledi

Son günlerde hava sıcaklığının hızla düşmesi ve şiddetli fırtına hastalıklara davetiye çıkardığı gibi domuz gribi vakalarında da artışa sebep oldu. Dr. Hakani Hazar “Mevsim değişikliği, soğuk ve sıcağın birbirine karışması hastalıkları tetikledi. Son bir ayda 10’dan fazla kişinin halk arasında domuz gribi diye adlandırılan hastalığa yakalandığını gördük” diye konuştu.

kis-hastaliklarina-karsi-akilci-ilac-kullanimi-uyarisi

Kış hastalıklarına karşı ‘akılcı ilaç kullanımı’ uyarısı

Soğuk havaların hastalıklara davetiye çıkardığı bu günlerde uzmanlardan akılcı ilaç kullanımı konusunda uyarı geldi. Akılcı ilaç kullanımında hastalığın tanısının önemli olduğunu söyleyen Farmakoloji Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, “Eğer tanı hatalıysa gereksiz yere ilaç kullanmış olursunuz. Tanı doğruysa da ilaca ne zaman başvuracağımız, hangi dozlarda ve ne süre ile kullanacağımızı bilmemiz gerekir” dedi.

cocuklarda-gecmeyen-oksurugun-altinda-kalp-hastaliklari-cikabilir

Çocuklarda geçmeyen öksürüğün altında kalp hastalıkları çıkabilir

Çamlıca Medipol Üniversite Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Başıbüyük, öksürüğe neden olabilen sebepleri belirterek aileleri uyardı. Başıbüyük, öksürüğün akciğerleri koruyan ve temizleyen gerekli bir refleks olduğuna dikkati çekerek “Çocuklarda psikojenik durumlar, reflü, alerjik durumlar, baharatlı ve sert parçalı yiyecekler, geniz akıntısı, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları, yabancı cisim aspirasyonları, kalp hastalıkları gibi birçok sebep öksürüğe yol açabilir. Aileden alınan ayrıntılı hikaye, fizik muayene ve gerekli görülen tetkikler ile öksürüğün sebebi ortaya çıkarılabilir” bilgisini verdi.